Седемнайсет сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са

...
Седемнайсет сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са
Коментари Харесай

Общо 17 запалени стърнища за денонощие въпреки глобите и забраните

Седемнайсет сигнала за зародили пожари в обработваеми аграрни площи са подадени към дежурните екипи на Министерството на земеделието и храните и държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) през миналото денонощие, оповестиха от пресцентъра му.

Те са станали на територията на Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка. Сигналите са постъпили от дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи. Въпреки възбраните за палене на нивите, земеделските стопани не престават да прочистват сухара растителност от площите посредством подпалването й.

ДФЗ припомня, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват от 1500 до 6000 лева за първо нарушаване, а при наново - от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушение на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство.

Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат претендентите по директните заплащания да получат дотациите си в цялостен размер. В момента се открива дали площите със запалени стърнища са декларирани за подкрепяне по схемите и ограниченията на директните заплащания и кои са претендентите. Те ще бъдат санкционирани, като наказванията могат да доближат до отнемане от дотации по една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР