Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се изказа против плануваното премахване

...
Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън се изказа против плануваното премахване
Коментари Харесай

Хамилтън е против плануваната опасна промяна във Формула 1 за 2024

Седемкратният международен първенец Люис Хамилтън се изрече срещу плануваното унищожаване на подгряващите чохли във Формула 1 за старта на сезон 2024. Британецът дефинира тази концепция като „ рискова “, защото излизането на пистата със студени сликове ще съставлява риск за здравето на водачите, механиците, маршалите и почитателите.

„ Мисля, че това ще е рисково. Тествал съм без чохли и аз считам, че това ще докара до повече произшествия. От позиция сигурността мисля, че това ще е неверно решение “, сподели Хамилтън пред медиите по време на предсезонния тест в Бахрейн.

През 2023 година тимовете ще имат правото да подгряват своите гуми до единствено 70 градуса по Целзий за неповече от два часа преди началото на сесия, в която е планувано те да бъдат употребявани. През сезон 2022 отборите също бяха лимитирани до затопляне на гумите до 70 градуса, само че за три часа.
 Формула 1 се отхвърли от ограничаването на предварителното затопляне на гумите за 2023? Формула 1 се отхвърли от ограничаването на предварителното затопляне на гумите за 2023?
Първоначалните проекти на Пирели за този сезон бяха температурата на авансово затопляне да бъде свалена до 50 градуса, още веднъж за три часа. След предизвестия на част от водачите през предходната година обаче се стигна до решение температурата да бъде непокътната, само че за по-малко време. Идеята зад това ограничение на предварителното затопляне е да се понижи потреблението на електрическа енергия в хода на уикендите, с което да се понижи и въглеродният отпечатък на шампионата.

Според Хамилтън обаче този мотив е неправилен, защото премахването на чохлите ще принуди водачите да вършат повече подготвителни обиколки в хода на тренировките и квалификациите. Напълно разумно това ще докара и до потреблението на повече гориво, което от 2026 година ще бъде напълно ситетично и няма да замърсява околната среда, само че дотогава горивото си остава фосилно.

„ Ние просто ще вършим повече обиколки, с цел да подготвим гумите. Така целият мотив за премахването на чохлите, с цел да се употребява по-малко сила става безмислен, защото ние ще харчим повече гориво, с цел да ги загреем. По-притеснителното обаче ще е пързалянето на колите със студените гуми. Ако се състезаваш с някой, чиито гуми към този момент са загрети доста елементарно ще се стигне до случай. За мен това е безмислена концепция “, изясни седемкратният първенец.

От надпреварата за Гран При на Емилия-Романя във втората половина на месец май ще бъде направена първата по-сериозна крачка към премахването на чохлите във Формула 1. За уикенда на „ Имола “ Пирели ще вкара нови гуми за напълно мокра писта, които няма да имат потребност от авансово затопляне.
 Нови мокри гуми във Формула 1 за “Имола ” Нови мокри гуми във Формула 1 за “Имола ”
Гласуването на предлагането за премахването на чохлите за сезон 2024 във Формула 1 е планувано за уикенда за Гран При на Англия в средата на юли. В момента Формула 1 е единственият международен авто шампионат, който употребява чохли за авансово затопляне на гумите.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР