Седемгодишното непрекъснато нарастване на глобалните разходи за отбрана доведоха до

...
Седемгодишното непрекъснато нарастване на глобалните разходи за отбрана доведоха до
Коментари Харесай

Светът е похарчил $1.93 трлн. за оръжия през 2020 г.

Седемгодишното непрестанно повишаване на световните разноски за защита доведоха до похарчването на $1.93 трлн. от страните по света през 2020 година, сочи разбор на най-известната аналитична компания в региона на въоръженията " Janes ". Тази сума е с 1.9% повече от предходната година, без значение от пандемията на ковид. Друго съпоставяне демонстрира, че разноските за оръжия и отбранителни уреди по света са нарастнали през 2020 година със $180 милиарда по отношение на регистрираните $1.75 трлн. през 2010-а.

Като дялово систематизиране на харчовете за оръжия през 2020 година водач е Северна Америка с 40% от тези $1.93 трлн. Вторият максимален дял се пада на страните от Азиатско-Тихоокеанския район - 28%. Следват държавите от Западна Европа (15%), Близкия Изток и Северна Африка (9%), Латинска Америка (3%), Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело (2%) и Източна Европа (2%), а единствено с 1% военни разноски от световните са африканските държави на юг от пустинята Сахара в Африка.

Въпреки това  " Janes " предвижда сензитивно намалямане на разноските за защита, защото икономическото въздеяствие на пандемията ще продължава да се усеща.

„ Всички райони, като се изключи Европа, Азиатско-Тихоокеанския и Латинска Америка, евентуално ще имат реални понижения на харчовеге през 2021 г. Така общият растеж на разноските за защита ще падне до най-ниския си ритъм от 2013 година насам, само че не чакаме изцяло стесняване. Всъщност най-лошото следствие от въздействието на пандемията върху военното финансиране евентуално ще бъде през 2022 година, когато държавните управления може да стартират да редуцират разноските си - коментира Андрю Макдоналд, водещ анализатор в " Janes ". - Очаква се въпреки всичко световните разноски за идната година да останат с позитивен растеж, значително повлияни от голямата експанзия в Азия. А в годините, които следват растежа на бюджетите за защита, евентуално ще има ново нарастване и общата сума ще нарасне до $2.23 трлн. до 2030 година "

Прогнозата на " Janes " за 2030 година сочи, че максимален дял във военните разноски ще има към този момент Азиатско-Тихоокеанския район - 37%, до момента в който Северна Америка ще ги свие до 33%. Източноевропейските страни, както и Русия и ОНД  ще прибавят по още 1% към световните военни разноски (общо по 3%). Ще намалее делът на Западна Европа (13%), Близкия Изток и Северна Африка (8%), Латинска Америка (2%).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР