Седемгодишната белгийска овчарка Маличе се завърна при стопанина си жива

...
Седемгодишната белгийска овчарка Маличе се завърна при стопанина си жива
Коментари Харесай

Белгийска овчарка оцеля 16 дни при минус 25 градуса

Седемгодишната белгийска овчарка Маличе се завърна при стопанина си жива и здрава след 16 дни блуждаене на 3 500 м височина в извечните снегове край алпийския връх Червино на италиански или Матерхорн на немски, написа "Монитор ".

Обученото за разкриване на затрупани от лавини хора куче изчезнало безследно на 12 януари при вдигнатата от планинските спасители паника за изчезнали скиори в свлякла се голяма маса сняг над зимния курорт Червиния. Слава Богу потърпевши нямало, само че овчарката изчезнала безследно в бялата пустота, най-вероятно подушвайки диря от наличие на човешко тяло и започвайки да я търси неистово.

„ Завърна се през вчерашния ден при мен кожа и кости, само че съумя с последни сили да ми се зарадва, хвърляйки се на врата ми “ – описа на кореспонденти стопанинът на Маличе - Лучо Труко. Той е алпийски лидер, планински избавител и притежател на намиращия се на 3480 м надморска височина подслон „ Гуиде дел Червино “. Планинарят сподели още, че цели 10 дни бил търсил опитното в разкриване на затрупани скиори четириного с вертолети и дронове, като най-после се бил отчаял и отказал от начинанието си. Смятал, че Маличе била пропаднала в бездна, била е вледенена от извънредно ниските температури край връх Червино или пък е станала самата тя жертва на лавина. Ето за какво насладата на Лучо Труко била безкрайна, когато белгийската овчарка се завърнала в заслона освен това единствено с драскотини по муцуната и лапите. Миризмата й пък издавала, че не била слизала под 3000 метра височина, защото нямала мирис на прикосновение с горска растителност или диви животни.

Стопанинът на Маличе уточни още, че „ спасителката “ ще се възвърне изцяло за 3-4 седмици, като през тези дни й дава да хапва и пие по малко, с цел да не пострадат хранопровода и стомаха й.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР