Седемдесет партии се регистрираха за участие в изборите в Нидерландия

...
Седемдесет партии се регистрираха за участие в изборите в Нидерландия
Коментари Харесай

Не по-малко от 70 партии ще се явят на изборите в Нидерландия през ноември

Седемдесет партии се записаха за присъединяване в изборите в Нидерландия през ноември, разгласи в Хага централната изборна комисия, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Броят е по-малък спрямо гласуването през 2021 година, когато за 150-местната долна камара се съревноваваха 89 обединения. От тях в Народното събрание влязоха 37, разпределени в 21 парламентарни групи.

Тъкмо поради тази свръхпредставеност в законодателния орган в Нидерландия съставянето на ръководещи обединения след изборите нормално е много нескончаем развой.

Сред новите обединения, които ще се явят на тези избори, имат такива с колоритни имена като " Повече няма да сътрудничим с политиците " и " Новият човек ".

Управляващата в този момент четворна коалиция беше формирана от консервативно-либералната Народна партия за независимост и народна власт на премиера Марк Рюте, който остана на власт като длъжностен министър-председател след рухването на кабинета му.

Управляващото болшинство се разпадна поради траял с месеци спор за имиграционната политика и политиката по въпроса за събирането на нидерландска територия на разграничени бежански фамилии.

Рюте, който е на власт от октомври 2010 година и е най-дълго управлявалият министър председател в нидерландската история, разгласи, че след изборите на 22 ноември ще се отдръпна от политиката.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР