Седемдесет и девет процента от сладководните водоизточници в Турция са

...
Седемдесет и девет процента от сладководните водоизточници в Турция са
Коментари Харесай

79% от сладководните водоизточници в Турция са замърсени

Седемдесет и девет % от сладководните водоизточници в Турция са нечисти, гласи отчетът на Камарата на екологичните инженери за отбелязване на Световния ден на околната среда.
" Нашите сладководни водоизточници в Турция са под сериозна опасност. Около 79% от повърхностните води, потоци и езера са нечисти. От тази цифра 60% съставляват водата, която не може да се употребява за питейна вода (поради равнището на замърсяване) ", съобщи ръководителят на камарата Баран Бозоглу при оповестяването на резултатите.
Бозоглу изброи редица огромни реки, които окачестви като доста нечисти превърнати в " открита за достъп канализация ".
Турция също не употребява дейно 99% от сладководните си водоизточници, които имат капацитет да бъдат наново употребявани посредством рационализиране, сподели Бозоглу. Според ръководителя на камарата също по този начин най-много се утежнява ситуацията със замърсяването в моретата в егейските провинции Мугла и Измир, средиземноморска провинция Мерсин и Истанбул.
В отчета също по този начин се обръща внимание на ограничавания брой уреди за филтриране на отпадъчни води в проведените промишлени зони в цяла Турция, което демонстрира, че единствено 44% от общо 186 проведени промишлени зони в страната са оборудвани с тези уреди.
Друг проблем, посочен в отчета, е неуспехът на страната да рециклира пластмасови артикули, които способстват за унищожаването на водните екосистеми.
" Общо 8,6 милиона тона пластмаси (годишно) се употребяват в разнообразни браншове на Турция. Около 1,8 милиона тона пластмасови опаковки се пускат на пазара, а единствено 384 000 тона, т.е. 21 %, се натрупват назад (за рециклиране) ", сподели Бозоглу.
Докладът на камарата засегна също и замърсяването на въздуха, като съобщи, че Турция е на 22-ро място измежду европейските страни по смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, като 4,7% от общия брой смъртни случаи в страната се дължат на замърсяването на въздуха.
Анкара, Истанбул, южната провинция Адана, северната провинция Амасия и западната провинция Бурса са местата, където качеството на въздуха буди огромно безпокойствие. Отоплението на къщите, колите, топлоелектрическите централи, минните и промишлени предприятия са посочени като съществени аргументи за замърсяването на въздуха в Турция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР