Седем водещи журналисти написаха писмо до Конгреса на САЩ. В

...
Седем водещи журналисти написаха писмо до Конгреса на САЩ. В
Коментари Харесай

Водещи журналисти пишат до Конгреса на САЩ, настояват за радио „Свободна Европа”

Седем водещи публицисти написаха писмо до Конгреса на Съединени американски щати. В него те молят за подпомагане, с цел да се възвърне радио „ Свободна Европа ”.
Идеята за сезирането на Конгреса е по концепция на гражданско съдружие БОЕЦ. Организацията упорства още и за персонална среща с американските конгресмени, с цел да научат за действителното състояние в страната Представителите на медиите са се стимулирали в писмото си до Конгреса по този начин: През последните десетилетия жителите на България живеят в изискванията на фасадна народна власт. Разделението на управляващите е условно. Парламентът е със скандално ниски равнища на публично доверие. Той действа все по–видимо под диктата на ръководещата партия ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов.

В ролята на министър председател и глава на изпълнителната власт той съумя – очевидно или не - да си присвои голям брой пълномощия и контролни функционалности, включително и над службите за сигурност. В ход е намаляване на институциите и определяне на едноличен властнически режим. Този развой на разпродажба на демокрацията е придружен от опити за политико–олигархична окупация на правосъдната система и фрапантна корист с безконтролната прокуратура, построена по сталинистки модел. Неависими медии на процедура не съществуват.

Ето и самото писмо:

Дo:

КОНГРЕС НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

Г Л А С

Уважаеми дами и господа,

Групово дело „ БОЕЦ’’, като представители на гражданското общество в България, дружно с група самостоятелни публицисти и издатели:

Асен Йорданов – публицист и притежател на уеб страницата за проверяваща публицистика „ Бивлолъ”, притежател на интернационалните награди за проверяваща публицистика.

Люба Кулезич – самостоятелен публицист и продуцент на телевизионни излъчвания, свалени брутално от ефира на малките екрани поради свободно изразяваното мнение по значими за обществото тематики.

Огнян Стефанов – основател на уеб страницата „ Фрогнюз”, оживял след опит за ликвидиране поради журналистическата му активност.

Петър Стаматов – притежател на уеб страницата „ Еврочикаго”, най-цитираната българска медия в Съединени американски щати.

Мирослав Иванов – публицист и редактор на уеб страницата „ Трансмедия”, занимаващ се с стопански разбори и откриване на финансови и корупционни закононарушения.

Весислава Танчева – член на „ БОЕЦ”, публицист и издател на уеб страницата „ No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация за свободно слово „ Анна Политковская”, притежател на интернационалната премия за отбрана на човешките права „ Златен гълъб”, връчвана на приети международни водачи като Вацлав Хавел и Лех Валенса.

Обръщаме се към вас, с вярата да бъде чут апела ни за поддръжка да възстановим активността на радио „ СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на Република България!

Радио „ Свободна Европа “ е основано след края на Втората международна война и финансирано от държавното управление на Съединени американски щати. Започва да съществува от 1949 година, като първото лъчение на български език е от 1950 година в Ню Йорк. С радио Свободна Европа са свързани и някои от огромните български публицисти, емигрирали от България по времето на комунизма – Георги Марков, Владимир Костов и други През 1978 година Георги Марков дава за лъчение своите „ Задочни репортажи за България “, остра рецензия на социалистическите порядки. Радиото е исторически обвързвано с България и се надяваме тази връзка и неговата активност да бъдат възобновени.

През последните десетилетия жителите на България живеят в изискванията на фасадна народна власт. Разделението на управляващите е условно. Парламентът е със скандално ниски равнища на публично доверие. Той действа все по–видимо под диктата на ръководещата партия ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов. В ролята на министър председател и глава на изпълнителната власт той съумя – очевидно или не - да си присвои голям брой пълномощия и контролни функционалности, включително и над службите за сигурност. В ход е намаляване на институциите и определяне на едноличен властнически режим. Този развой на разпродажба на демокрацията е придружен от опити за политико–олигархична окупация на правосъдната система и фрапантна корист с безконтролната прокуратура, построена по сталинистки модел. Неависими медии на процедура не съществуват. Непримиримите жители, свободните публицисти и честните и самостоятелни магистрати са подложени на репресии и напън. Над тях се правят набези, побои, покушения и правосъдни преследвания поради смелостта им да се борят против властта на мафията и куража им да споделят Истината. Прокуратурата, отпред с основният прокурор Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а публичните медии и институции по насила се държат като нейни прислужници.

По последни данни на организацията „ Репортери без граници “ България се подрежда на 111 място по независимост на словото – последна измежду всички страни в Европа. За съпоставяне, през 2006 година същата организация поставяше страната на 36 място. Фактически, не може да се приказва въобще за битие на свободни медии у нас – с доста малко изключения те са елементи от корпортивно-политически структури и притежателите им ги употребяват като оръжия един против различен, обединявайки се само в напъните си да задушат всеки опит за изложение на свободно мнение.

Огромната част от печатните медии са благосъстоятелност на един човек, притежаващ и цялостен надзор върху разпространителната мрежа в страната и неговото име е Делян Пеевски – народен представител и олигарх. Той е най–яркото въплъщение на незаконния модел на ръководство на страната, назван от жителите като Модела „ КОЙ’’. Именно това е моделът на подмолното ръководство на мафията. Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов работи в симбиоза с Пеевски. Тази симбиоза разрешава публичните медии, както и огромна част от останалите да бъдат следени посредством скрита благосъстоятелност в тях и посредством разнообразни форми за финансовото им и административно покоряване. Електронните медии са подвластни от държавно финансиране, реализирано с фиктивни публични поръчки, а публичните медии – Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция са завладяни от подвластни админи, обслужващи ползите на ръководещите и стоящите зад тях олигарси, което води до деформиране на медийният пазар и среда в България.

Наложена е всеобхватна цензура, в това число и посредством обществените мрежи. Свободолюбиви публицисти биват заплашвани обществено в ефир от политици и управници и безогледно уволнявани. Има и голям брой случаи на физически набези и покушения над публицисти и притежатели на самостоятелни медии, отразени от интернационалните правозащитни организации и институции, в това число и в последният отчет от 2018г. на Държавният Департамент на Съединени американски щати, в който е отразен случая на нападението над журналиста от уеб страницата „ Биволъ”, Стоян Тончев. Липсва свободна естрада за гласа на гражданското общество! Липсва независимост на словото. Липсва опция българските жители да получават справедлива информация за протичащото се в страната и чужбина. Това ни дава учредения да твърдим, че в България де факто се разпорежда тирания на мафията, макар, че управляващите де юре се кълнат във честност на Европейския съюз и НАТО. Властта е в ръцете на шепа олигарси, някогашни комунисти, мафиотизирани и корумпирани управници, трансформирали страната ни в най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз. Ситуацията е по-тежка даже от мрачните времена на комунизма, тъй като тогава инакомислещите и несъгласните с режима на Тодор Живков и с господството на комунистическата номенклатура се уповаваха на медии, настоящи оттатък Желязната завеса. Те успяваха да пробият цензурата и осведомителното затъмнение, наложени от пропагандната машина на тоталитарната страна. Сред тях такива като Радио „ Свободна Европа “, „ Гласът на Америка “, BBC Radio и други бяха лъч светлина за българите.

Но близо 30 години след формалното рухване на Берлинската стена и комунизма българите още веднъж тънат в мрака на лъжите, подправените пропагандни вести, медийната цензура, операциите, беззаконието, репресиите и корупцията. Това е явен знак, че закриването на Радио „ Свободна Европа “ през 2004 година е било несвоевременен ход в следствие от предоверяване в качествата на българската народна власт и съответстващите й партийни формирания и политици.

Последните няколко държавни управления на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов постановиха корупцията като безнаказан жанр на ръководство. Липсата на независимост на словото, на господство на закона и на правдивост принудиха над два милиона българи да изоставен родината си, прокудени от смазващата корупция и мизерията. Останалите в страната българи са доведени до обезсърчение и омерзение към политическата класа, ръководеща на ротационен принцип и благодарение на обслужващ ползите й изборен закон.

След приемането на България в Европейски Съюз, вместо да внесем народна власт и полезности от Европа, ние изнасяме корупция, престъпност и неустановеност в Съюза. Милиардите от европейските фондове потънаха в джобовете и офшорните сметки на корумпираните ни управници и направиха мафията ни още по могъща, а елементарните хора са все по този начин небогати. Болниците ни банкрутират, а строим ненужни игрища в безлюдни села, единствено с цел да може ръководещата ни клика да краде и източва пари от европейските фондове. Корупцията и мафията са злото, което погубва народа ни, само че те си проправиха път и до Брюксел. Няма друго пояснение за бездействието на европейските институции след стотиците сигнали за злоупотреби с европейски средства, подадени от неправителствени организации макар натиска над тях, както и от обособени жители. Нещо повече, европейските водачи се прегръщат с босове на мафията в България, конфигурирани във властта. Така ги легитимират и им дават мощ да смачкат гражданската опозиция в страната. Г-н Юнкер и госпожа Меркел се целуват с Бойко Борисов и го назовават „ моят приятел”, а службите и институциите в Съединени американски щати, Германия и други европейски страни показват информация и данни за неговото престъпно минало и настояще.

Как да разбираме това? Българският народ направи своят избор с влизането на страната в Европейски Съюз и НАТО, само че може ли в действителност да разчита на европейската взаимност? Нима европейските нации не схващат, че нашият Организиран мафиотски модел протяга ръка и към техните пари? Нима не търсят отговорност на своите политици за дейностите и бездействието им? Нима Европа и Америка ще гледат безучастно по какъв начин един народ умира? Вълната на евроскептицизъм заляла Европа пред последното десетилетие се дължи и на това – неналичието на воля и неспособността на европейските водачи и институции да реагират дейно на ширещата се корупция и смазващата липса на правдивост в България. Българите водим своята борба за свободата си, за правдивост и народна власт и в тази борба Истината е най-силното ни оръжие!

Дори и в подтекста на процеса на приобщаване на Западните Балкани към демократичния път на развиване, което е деклариран приоритет за Европейски Съюз и Съединени американски щати има единствено два сюжета за развиване – нереформираната и медийно задушена България под невиждания напън на Русия и очевидните зависимости на политическия ни хайлайф от нея, който изпитваме сега, довежда Балканските страни до “путински” вид народна власт. Вторият сюжет е възвръщане на демократичния капацитет, както на България, по този начин и на балканските страни. Липсват ни два съществени детайла - свободни медии и функциониращо правораздаване. Тук е нашият ОБЩ интерес с вас. И той е изпълним, в случай че с вашата помощ и поддръжка осъществяваме концепцията за възобновяване работата на Радио “Свобода” с фокус върху същинските демократични правила освен за България, а и за останалите балкански страни.

Затова възобновяване на активността на радио „ СВОБОДНА ЕВРОПА” за територията на България е от първостепенна значимост, с цел да може българското общество да получава действителна и достоверна информация за събитията в страната и чужбина. Дейността на радиото може да бъде възобновена от публицисти и цивилен организации в България, с вашата помощ. В страната има самостоятелни и смели експерти, които да осъществят тази концепция и с вашата поддръжка можем да върнем вярата на българите. Такъв общ план ще бъде и гаранция за обективността и независимостта на радиото. С възобновяване и повишаването на доверието на обществото към възродената медия, с времето тя ще търси разновидности и за самофинансиране благодарение на настоящите интерактивни софтуерни модели.

Едно възродено радио „ Свободна Европа “ ще бъде знаково обръщение към българите, запазили своят блян към независимост и правдивост. Затова се надяваме нашият глас да бъде чут от вас и дружно да създадем една естрада на същинската народна власт и свободното слово в България.

23.05.2018г. София България

Georgi Georgiev – CM „ BOEC”

Асен Йорданов – „ Биволъ”

Люба Кулезич – публицист

Огнян Стефанов – „ Фрогнюз”

Мирослав Иванов – „ Трансмедия”

Петър Стаматов – „ Еврочикаго”

Весислава Танчева – „ No-Coment.bg”

Петър Пенчев – Асоциация „ Анна Политковская”
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР