Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ – София

...
Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ – София
Коментари Харесай

Седем положителни проби сред медиците от Спешна помощ в София


Седем чиновници на Центъра за незабавна здравна помощ – София са инфектирани с ковид, заяви на ексклузивен брифинг шефът й доктор Георги Гелев, представен от БГНЕС.

Първоначално позитивна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани нейните сътрудници от същата промяна – общо 103 души. Шестима от тях са дали също позитивни проби за COVID-19. Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри.

За едно дежурство адресите са сред 250 и 270, за 24 часа това прави към 500 адреса. След като един екип посещава към 10-12 адреса няма по какъв начин да се знае от кое място е болестта, изясни доктор Гелев.

В момента тече изследване – към 600 са били посетените адреси в тези две наряди, сега столичното РЗИ го обследва, и ще се свържат с хората. Ще открият какъв брой от тях са със признаци или с клинична картина на ковид.

940 индивида работят в ЦСМП – София, който на процедура обслужва и Софийска област.

Първата служителка е под карантина у дома, за нея е ясно, че е била в Австрия и се е завърнала без симптоматика. Минала е през термокамерите на летището, не е имала никакви недоволства. Тогава Австрия не е била в заповедта за наложителна карантина. Ако не потвърди РЗИ, че сме посетили адрес с ковид, най-вероятно тя се е заразила в чужбина.

Всички 600 посетени адреса би трябвало да бъдат обследвани, в една къща живеят доста хора, и би трябвало да установим дали болестта е тръгнала от наш чиновник, или от посетен адрес.

Фактът, че през днешния ден имаме два случая, приказва, че най-вероятно става въпрос за посещаване на адрес, разяснява още доктор Гелев. Той добави, че чака 1000 бързи теста, с цел да могат да бъдат изследвани всички чиновници в Спешна помощ в столицата. В момента беседвам с две лечебни заведения – ВМА и СофияМед, в които да бъдат изследвани всички чиновници в Центъра, само че с PCR тест, който е много по-скъп, добави Гелев. Тестовете са купени от бюджета на Центъра.

Всички, които дадат позитивен резултат на бързия тест, ще минават и на PCR тест.

Д-р Гелев заяви още, че като защитни дрехи за медиците и чиновниците са поръчани 1200 еднократни гащеризони, 200 за многократна приложимост, които ще са задоволителни за няколко дни, само че не и за идващите месеци.

Заразените са в положително положение, няма тежки случаи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР