Седем служители на Спешна помощ в София са дали положителни

...
Седем служители на Спешна помощ в София са дали положителни
Коментари Харесай

7 от софийската Спешна помощ са с коронавирус

Седем чиновници на Спешна помощ в София са дали позитивни проби за ковид, заяви на ексклузивен брифинг шефът на Центъра за незабавна здравна помощ за София-град и област доктор Георги Гелев. Очакват се резултатите на още четирима чиновници.

Първоначално позитивна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани нейните сътрудници от същата промяна - общо 103 души. Шестима от тях са дали също позитивни проби за COVID-19.

Заразените общо (от седем) са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри.

В момента тече изследване какъв брой адреса са посетени от двете смени. Вероятно те са се отзовали на повече от 600, които се обследват от столичното РЗИ.

Първият открит случай е на служителка, която е посетила Австрия и не е показала признаци, откакто се е завърнала. Тя е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от който са се заразили останалите чиновници, или от болен, който са посетили на адрес, заяви още доктор Гелев.

Поръчани са 1000 бързи теста, които ще дойдат в Центъра за незабавна помощ. С тях ще се изследват всички чиновници на Центъра. Водят се договаряния с две лечебни заведения, в които да се създадат и PCR проби на тези, които са с позитивен бърз тест.

" Към момента имаме към 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна приложимост. Поръчал съм 1000 за многократна приложимост, които идват непосредствено при нас. Ако ме питате дали са задоволителни за 3-4 месеца - извънредно незадоволителни са. Поддържаме едно равнище към 1000 налични ", изясни доктор Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безплатно защитни дрехи и средства.

" Всички инфектирани са с леки недоволства. Лека кашлица и температура.  Служителката се е тествала в петък за ковид и тогава е схванала, че е инфектирана. Тя е уведомила своя шеф. Имаше две сестри с грипоподобни признаци, само че се оказа елементарен грип. Останалите инфектирани дори бяха сюрпризирани, че са носители на вируса, съвсем не демонстрират признаци ", изясни доктор Гелев. Той прикани и жителите да не посещават църкви за идните великденски празници.

Относно парите, които министър председателят даде обещание на всички лекари, които са на първа линия в битката с ковид, доктор Гелев обясни, че 730 чиновници от Центъра за незабавна помощ ще получат такива надбавки, само че това следва да се случи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР