Седем служители на Спешна помощ са дали положителни тестове за

...
Седем служители на Спешна помощ са дали положителни тестове за
Коментари Харесай

7 медици от Спешна помощ са с положителни тестове за коронавирус

Седем чиновници на " Спешна помощ " са дали позитивни проби за ковид и са сложени под домашна карантина. Това заяви на ексклузивен брифинг шефът на службата доктор Георги Гелев. Той посочи, че всичките седмина са в положително положение, никой от тях " няма междинна и тежка клинична картина " .

От общо 940 чиновници на " Спешна помощ " все още са изследвани 101. Положителните проби са открити в петък, откакто станало ясно, че лекарка, завърнала се от Австрия, има COVID-19. Установени като притежател на вируса са общо двама лекари, един фелдшер и четири медицински сестри.

" Заразата е виртуална и хипотетична, не съответна - разясни доктор Гелев. - Очакват се потвърдителните резултати от тестванията. За едно дежурство адресите са сред 250 и 270, за 24 часа това прави към 500 адреса. След като един екип посещава към 10-12 адреса няма по какъв начин да се знае от кое място е болестта. Тя не е станала през днешния ден, а е станала в предишни дни, а през днешния ден са регистрирани недоволствата. "

Директорът разкри, че следва проучването на безусловно всички чиновници на " Спешна помощ ".

" Обадих се на няколко компании, които продават бързите проби. - разкри доктор Гелев. - Вече съм поръчал 1000 бързи теста, които ще дойдат на следващия ден. Всички работещи, включително и аз, ще се изследваме с бързия тест. Онова, което направихме в петък - изследвахме ги с PCR. Имаме седем позитивни проби и всички останали негативни. В момента беседвам с две лечебни заведения - ВМА и " Софиямед ", където да бъдат изследвани всички чиновници на центъра с PCR. Бързият тест е много по-ненадежден, само че и доста по-евтин. Този PCR е много безценен. Не знам тъкмо какъв брой, слушам разнообразни неща - 120 лв., 90 лв.... Цените са разнообразни. Всички, които дадат позитивен резултат на бързия тест, потеглят за една от двете лечебни заведения. "

Началникът на " Спешна помощ " добави, че защитните гащеризони, налични все още, няма да стигнат за още дълго.

" Към момента имаме 1200 еднократни гащеризона. Имаме към 200 за многократна. Поръчал съм 1000 за многократна приложимост. Те идват непосредствено от фабриката при нас. В околните 3-4 дни еднократните ще ни стигнат, хайде до седмица. Но в случай че ме питате дали ще са задоволително за три-четири месеца, колкото се чака да отмине тази рецесия , не са задоволителни ", съобщи доктор Гелев.

В същото време зачестяват сигналите, че на медицински и немедицински личен състав, който е бил контактен със инфектирани с ковид пациенти, се отхвърлят проби за COVID-19. " Сега " получи информация за подобен проблем с част от личния състав в реанимацията на МБАЛ " Благоевград ". Сигнал със сходно наличие внесе тези дни в прокурурата и БОЕЦ.

" Взеха ни пълнозвучен секрет. После ни осведомиха, че ще ни бъдат направени бързи проби, само че това беше анулирано. Притесняваме се, хората се опасяват от нас, а и би трябвало да продължим да работим ", описаха пред " Сега " чиновници на болничното заведение в Благоевград. Обяснението е, че не се постановат проби, в случай че няма признаци. Това не е първият случай на отказани проби в МБАЛ " Благоевград " - роднините на умрелите в болничното заведение майка и щерка трябваше да заплатят сами два бързи и два PCR теста.

Сходен сигнал за отказани проби на личен състав от общинската болница във Видин прати тези дни до прокуратурата и съдружие БОЕЦ. В него се твърди, че в отделението по пулмология е бил признат болен от вируса пациент и четирима медици, които са били контактни с него без задоволително равнище на отбрана, са се заразили и са настанени в отделението като пациенти. На тях и на още 16 медици от отделението и незабавна помощ са взети проби като контактни и са изпратени до лабораторията в София на 2 април. Ден по-късно е получен отвод за проучването им , твърди в сигнала БОЕЦ. 

Министерство на здравеопазването ще разпореди инспекция на сигнала за Благоевград, разясниха от институцията пред " Сега ". От екипа на Кирил Ананиев прецизираха, че водеща институтция по сигнала за Видин е прокуратурата. Медицинският личен състав е мощно рисков - инфектираните досега са 30 души, като 22 - по време на работа.

Сигналите идват на фона на последователно закъснение на България по дял на тестваните лица на 1 млн. души население. На днешния си брифинг началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски разгласи, че до предходната седмица България е била на равнище 1200 тестване на 1 млн. души население, сега е на към 2200 на 1 млн. души население.

" С тези индикатори сме някъде по средата, има страни като Латвия и Словения, където делът на тестването е 8000-9000 души на 1 млн. ", разяснява ген. Мутафчийски. Той разгласи, че за София сега във ВМА и в националната лаборатория има налични 11 400 теста , които са в ресурс, дружно с комплектите за екстракция на РНК. България сега чака 670 000 теста, основно от Европейската комисия. Вчера министерството на опазването на здравето разгласи, че досега във всички лаборатории у нас са направени общо 15 899 теста за COVID-19.

Също през днешния ден стана ясно, че в Бургас има изострен недостиг на проби за ковид . По време на съвещанието на Общинския спешен щаб кметът Димитър Николов е уведомил министерството на опазването на здравето, че генетичните PCR проби и антигенните и антителни за COVID-19 към този момент са на изчерпване и регионалният град разполага със ресурси единствено за два дни .

До момента записаните случаи на ковид в региона са 24, като 8 от инфектираните са настанени в болница. Двама от четиримата пациенти в инфекциозното поделение в Бургас към този момент са в доста положително положение и в случай че пробите им се окажат негативни, ще бъдат изписани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР