Седем са случаите на коронавирус в Старозагорска област, а трима

...
Седем са случаите на коронавирус в Старозагорска област, а трима
Коментари Харесай

7 случая на коронавирус в Старозагорско, трима в инфекциозна клиника 

Седем са случаите на ковид в Старозагорска област, а трима пациенти са настанени за лекуване в инфекциозната клиника на старозагорската Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) " Проф. Д-р Стоян Киркович ". Това заяви изпълнителният шеф на лечебното заведение проф. доктор Йовчо Йовчев на онлайн конференция, в която участваха и доктор Станимир Станков, шеф на Регионалната здравна ревизия и Милена Желева, заместник-председател на Общинския действен щаб за предварителна защита разпространяването на COVID-19. 
Първият пациент - 61-годишният мъж от Казанлък, към този момент е изписан, откакто е дал две негативни проби. 81-годишният пациент, който постъпи в клиниката по ендокринология поради кетоацидоза от диабет и даде позитивна проба, е умрял. Снощи в инфекциозна клиника са признати още трима пациенти със подозрение за ковид, чакат се резултатите от пробите им.
Част от личния състав на Спешното приемно поделение, рентгенолози от болничното заведение и екипът на клиниката по ендокринологията са изследвани и на всички пробите са негативни. Най-вероятно ендокринологията ще бъде отворена на следващия ден откакто бъде дезинфекцирана още веднъж. Болницата разполага с девет респиратора, а през идната седмица ще бъдат доставени още три, посочи проф. доктор Йовчев. Лечебното заведение има и 21 анестезиологични апарата, които могат да правят същата работа като респираторните. Един уред е изместен в клиниката по инфекциозни заболявания. " При потребност там ще бъдат пребазирани толкоз респиратори, колкото е належащо. В огромния корпус ще останат респираторни апарати за лекуването на планови пациенти ", заяви още проф. доктор Йовчев. В университетската болница са затворени единствено клиниката по кожни заболявания и отделението по физиотерапия. Изпълнителният шеф на болничното заведение посочи, че се преструктурира активността на отделението по УНГ, а всички други звена работят в щатен режим.
" Общият брой на анестезиолозите с добита компетентност в лечебното заведение все още са 12. Има и 7 специализанти с повече от 3-годишен стаж и могат да правят над 90% от операциите, което прави обща численост от 19 лекари. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени ", обясни проф. доктор Йовчев.
Той прикани хората да съблюдават ограниченията за сигурност - разстояние един от различен от 1,5 - 2 метра, потребление на персонални защитни средства и засилена стерилизация. Апелира и да не се основават подправени вести, тъй като погрешната информация води са спомагателното психологично натоварване у хората със здравословни проблеми.
" Всички, пристигнали в лечебното заведение с недоволства, няма да бъдат върнати. Има обезпечени задоволително бързи проби за тези, които се тормозят, задоволителни са и PCR тестванията ", успокои старозагорци шефът на болничното заведение. С PCR тест са изследвани 147 души, а с бързи - над 100. Очаква се да бъдат доставени още 500 PCR теста. 
" Без никакви недоволства е безсмислено хората да упорстват да им бъде изработен тест. Проби се вършат единствено при съществуване на температура, кашлица, болки в корема и други признаци. За проучванията е нужно съществуването в течение на няколко дни на клинични проявления и температура ", изясни проф. доктор Йовчев.
Последният открит случай на ковид на територията на община Стара Загора е на 69-годишен мъж от с. Малка Верея. Единият от тримата му синове се върнал преди 11 дни от Англия с приятелката си и незабавно е подложен под карантина. Синът и брачната половинка на 69-годишния мъж са носители на вируса, само че все още нямат признаци .
В момента в Старозагорска област има 247 души, сложени под домашна карантина, заяви доктор Станимир Станков. Досега под 14-дневна карантина са били общо 832-ма души в региона.
" Наблюдението е интензивно, ежедневно екип на полицията прави инспекция на адрес тя карантинирания или с позвъняване по телефона. Под карантина са всички, влизащи в България от чужбина, освен от Италия и Испания. Броят на умрелите у нас е минимален в Европа, което е знак за успеваемостта на взетите ограничения ", беше безапелационен доктор Станков. 
" Увеличават се жителите, които употребяват услугите на Диетичния стол в Стара Загора за доставка на топла храна. Към момента услугата употребяват 120 души, само че има опция броят им да нарасне. Все повече старозагорци се обаждат за доставяне с медикаменти по домовете ", заяви Милена Желева. 
Тя осведоми още, че общественият патронаж подкрепя над 350 души, само че има опция броят им да се усили. На оповестените от общината телефони се дава отговор и в събота и неделя. 
60 души от звената " Общинска защита " и " Инспекторат " всекидневно ревизират дали се съблюдават наложените ограничавания на територията на община Стара Загора. 40 са записаните доброволци, които при нужда могат да се включат. 
До края на работната седмица в " Бюро по труда " - Стара Загора, са регистрирани 754-ма безработни, стана ясно още по време на онлайн конференцията през днешния ден.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 5 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР