Седем са договорите на Агенция Пътна инфраструктура“ с държавната компания

...
Седем са договорите на Агенция Пътна инфраструктура“ с държавната компания
Коментари Харесай

Автомагистрали ЕАД с договори без конкурс за 4,8 млрд. лв. и над 400 подизпълнители

Седем са договорите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ с държавната компания „ “ ЕАД за последните 3 година посредством така наречен вътрешно (in-house ) възлагане без конкурс. Тяхната обща стойност е 4,827 милиарда лв.. Контрактите на самото сдружение пък за доставка на материали и наем на машинизация са 405 на брой с сътрудници – контрагенти, а 60 са договорите му с клиенти. Това излиза наяве от отговора на районния министър Петя Аврамова до група депутати от „ Българска социалистическа партия за България “.
Три са най-мащабните контракти на сдружението, чийто капитал е 100% държавен. Единият е за създаване на сектор от Автомагистрала „ Хемус “ за сумата от 1,349 милиарда лв. с Данък добавена стойност. Средната цена на километър от този обект е 10 млн. лв..  Другият също е за доизграждане на Автомагистрала „ Хемус “ с три сектора на обща стойност съвсем 1,4 милиарда лева като междинната цена на километър тук е 15,5 млн. лв..  Третият е за рационализация на пътя Видин-Ботевград в пет сектора. Стойността му е 1,83 милиарда лв. и междинна цена на километър – 16,5 млн. лв..  

Дружеството има също по този начин контракти за зимно и спешно поддържане на автомагистралите „ Тракия “ и „ Хемус “, за подсилване на 74 обекта от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси, последният от които е за 569,6 млн. лв..
„ В умозаключение желая да отбележа, че „ Автомагистрали “ ЕАД е комерсиално сдружение със 100% присъединяване на страната в капитала. Екипът му сполучливо се оправя с дейностите по обмисляне, планиране и създаване както на нови пътни сектори, по този начин и е поддръжката и ремонта на съществуващите “, е показала министър Аврамова.
В доклада на сдружението за първото полугодие на тази година се сочи, че то е с позитивен резултат и регистрира облага след облагане с налози в размер на 1,054 млрд лв.. За шестте месеца то е осъществило чисти доходи от продажби в размер на 19,8 млн. лв., главно от поддържане на автомагистрали и уреди. Разходите му за оперативна активност са в размер на 68,365 млн. лв..
Съществен дял от разноските му – 42,4 млн. лева, са за СМР и съществени материали за ремонт на уреди, 12,169 млн. лева - за поддръжка и ремонт на автомагистрали, 1,764 млн. лева за наета машинизация и 1,623 млн. лева за защита на автомагистрали.
 Заради новите огромни поръчки преструктурираха „ Автомагистрали “ ЕАД  Заради новите огромни поръчки преструктурираха „ Автомагистрали “ ЕАД 
Заради новите огромни поръчки държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД е била преструктурирана в последните месеци на предходн...
Брутната облага за първото шестмесечие, съпоставено със същия интервал на предходната година е повишена с над 40%, а чистите доходи от продажби – с повече от 51%.   
В уеб страницата на сдружението са оповестени месечните хонорари на членовете на Съвета на шефовете: Стоян Беличев - изпълнителен шеф - 10 980 лева.; Александър Филев- ръководител на Съвета на шефовете - 3660 лева.; Иван Коларов - член на Съвета на шефовете - 3660 лева
Справка в Камарата на строителите сочи, че за 2017-та година то е имало 228 души личен състав, година по-късно той е повишен на 293, а за предходната година сдружението е към този момент с 355-членен личен състав.
В актуализацията на тазгодишния бюджет е записано, че се обезпечават в допълнение 765,7 млн. лева за пътища. От тях 49,5 млн. лв. – за неотложни укрепителни действия по 74 свлачища; 368 млн. лева за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа; 137,4 млн. лева за Автомагистрала „ Струма “; 204,3 млн. лева за ремонтни действия по автомагистралите „ Хемус “ „ Тракия “, „ Люлин “ и „ Струма “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР