Седем са Архангелите, които се занимават последователно с ръководството на

...
Седем са Архангелите, които се занимават последователно с ръководството на
Коментари Харесай

Свети Архангел Гавриил

Седем са Архангелите, които се занимават поредно с управлението на човечеството в разнообразни столетия. По времето на идването на Христос на Земята началник е бил Архангел Орифиел или както следва:

1. Архангел ОРИФИЕЛ – управлява човечеството от 200 година прочие н. е. до 150 година след н. е.

2. Архангел Анаил 150 година сл. н. е. – 500 година сл. н. е.

3. Архангел Захараил 500 година сл. н. е. – 850 година сл. н. е.

4. Архангел Рафаил 850 година сл. н. е. – 1190 година сл. н. е.

5. Архангел САМАИЛ 1190 година сл. н. е. – 1510 година сл. н. е.

6. Архангел ГАВРАИЛ 1510 година сл. н. е. – 1879 година сл. н. е.

7. Архангел МИХАИЛ 1879 година сл. н. е. – 2300 година сл. н. е.

Споменатите седем Архангели постоянно ръководят работата по развиването на човечеството по за малко повече от 300 години и в действителност са разнообразни един от различен.

Така да вземем за пример ръководството на Архангел Гавраил, което е директно преди този момент на Архангел Михаил (1510–1879), влияе в духовната сфера върху това, което е най-дълбоко физическо. Архангел Гавраил е Божественият страж на процеса на физическото размножаване.

Духът, който е обвързван с развиването на науката, изкуствата и културата, е прочут в християнството като Архангел Михаил. Управлението на Архангел Гавраил е подготовка за времето, когато народите за 300 и повече години стават прекомерно отделени един от различен и по-различни.

Във века, идващ ръководството на Гавраил, а точно този на Архангел Михаил и посредством неговия подтик си прокарва път това, което значително е завещание от миналото ръководство, та във века на Михаил постоянно, а и в този момент, от 1879 до 2300 година, в човечеството поражда жадност да се надвиват най-расовите разлики и да се разгръща във всички нации по Земята най-висшата и най-духовната форма на просвета, създадена точно в това столетие.

Ето за какво Михаиловото време и ръководство непроменяемо се характеризира с разрастващ се космополитизъм, с разпространение на нравствен подтик измежду народите, които са подготвени да го получат без значение какъв език приказват.

От седемте Архангели, изпращащи своите импулси в еволюцията на човечеството, Михаил е постоянно този, който дава космополитния подтик и подтиква разпространението на най-големите полезности в дадена ера.

Архангел Гавриил (на иврит: גַּבְרִיאֵל, на гръцки: Γαβριήλ,на арабски: جبريل) е архангел, който в християнството и исляма открива тайните послания на Бога. Светият Архангел се чества два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли. 26 март е денят след Благовещение, когато той донесъл богатствата новина на Пресвета Богородица. Архангел Гавриил (на иврит – „ мощ Божия “) е един от седемте архангели, т.е. „ ангелоначалници ”, представители на осмия благ чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, изключително на пророчествата за идването на Месията – Христос. Като един от архангелите, представляващи Божието войнство, той е претрупан с избрани задания от Господ. Мисията на архангел Гавриил е обвързвана с откриване на разнообразни секрети и предаване на разнообразни послания до индивидите.

В Библията са разказани неговите най-значими проявления. Архангел Гавриил е пратен при Захария, с цел да му каже за идното раждане на Йоан Кръстител. Той също известява младата Мария за идното забременяване в утробата й посредством Светия Дух и ражденето на момче, което би трябвало да кръсти Иисус Христос. Името му значи на еврейски език „ Божия мощ “. Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава богатства новина дава и наименованието на празника-Благовещение, което честваме като извънредно значим празник на 25 март всяка година. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-много с Благовещението. Затова даже отвън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – знак на непорочността на Светата Дева. Три дни преди гибелта на Дева Мария, архангел Гавриил ù оповестява, че Бог е поискал да я вземе при Себе Си в своето Царство, с цел да цари постоянно с Него. Последното й предпочитание преди да напусне този свят и да се придвижи на Небесата при своя възлюблен наследник било да види светите апостоли дружно.Това е също доста огромен християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го назовава народът. Архангел Гавриил е и един от двамата ангели, посочени в Библията по име (вторият е Михаил), пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела и да му дадат пророчеството за 70-те седмици.

Западноевропейският рицарски епос употребява служението на Архангел Гавриил като вестител в подтекста на концепцията за Теократичната страна. В „ Песен за Роланд “ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му припомня за неговия дълг – без отмалялост да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена респект и популяризират архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „ предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах “ – Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („ Песахим “ и „ Сан хедрин “). В апокрифната „ Книга на Енох “ Архангел Гавриил е подложен за шеф на Рая и духовните същества, които го охраняват. Той постоянно е изобразяван на северните врати на иконостаса. Архангел Гавриил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР