Седем посланика на Швейцария ще посетят утре кв.Столипиново в Пловдив,

...
Седем посланика на Швейцария ще посетят утре кв.Столипиново в Пловдив,
Коментари Харесай

Седем посланика на Швейцария ще посетят ромите в `Столипиново`

Седем посланика на Швейцария ще посетят на следващия ден кв. " Столипиново " в Пловдив, с цел да се срещнат на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския учебен фонд, основан в Будапеща, са в Пловдив за четвъртата районна среща на Швейцарската организация за развиване и съдействие (ШАРС), отдадена на ромската интеграция.

Събитието ще продължи до 15 март, като се чака посланиците да посетят образователения и здравен център в кв. " Столипиново, които сега се построяват. Те ще се срещнат с учители, родители и деца в детската градина „ Лилия “ и ще споделят на семинара богатия си опит от разнообразни страни.

За първи път България е хазаин на районна среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат разисквани стратегии за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се създадат заключения по какъв начин сполучливо да се създават и извършват планове за обществено включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и локалните институции.

В семинара вземат участие специалисти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се извършват планове за обществена интеграция. В полемиките ще вземат участие представители на Европейската комисия, на плана РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

В рамките на форума ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на резистентност. Ще се обсъдят резултатите и провокациите в общественото включване на ромите и други уязвими групи по стратегия Здраве и обучение за всички (ЗОВ), изпълнявана в шест огромни регионални центрове, в това число и в Пловдив. Ще участват представители Министерството на труда и обществената политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, които са партньори по Програма ЗОВ. Участие ще вземат и представители на общините Пловдив и Сливен.

Интегрирани планове по Програма ЗОВ се извършват в Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас в интервала 2013 - 2019 година. Основната цел е да усъвършенства достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални учебни заведения и здравни услуги, както и да усъвършенства качеството на образованието и опазването на здравето. Насочена е съответно към деца на възраст от 0-10, млади дами, майки, бременни и млади фамилии в компактни градски ромски общности и региони с над 70 % ромско население.

За в този момент по Програма ЗОВ 377 деца са записани на ясла, детска градина и учебно заведение, а 3970 посещават спомагателни образователни занимания. Изградени са 4 нови детски градини, а напълно актуализирани са 5 ясли и детски градини, както и 2 учебни заведения.

Нопопостроени са още два здравни центъра, а ремонтираните са 8. В тях са осъществени прегледи и съвещания на над 4 000 млади майки, бременни дами и деца. В здравните акции са обхванати близо 6 500 млади родители от ромски генезис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР