Седем от обвинените участници в организирана престъпна група за телефонни

...
Седем от обвинените участници в организирана престъпна група за телефонни
Коментари Харесай

7 телефонни измамници влизат в затвора, върнаха парите на 5 от жертвите си

Седем от упрекнатите участници в проведена незаконна група за телефонни измами от град Левски получиха ефикасни санкции, а един – условно, откакто Специализираният углавен съд утвърди постигнатото от тях съглашение с прокуратурата, оповестиха от държавното обвиняване.
Още по тематиката
Участниците в групата се признаха за отговорни, възвърнаха напълно нанесените от тях вреди на петима потърпевши в размер на общо 34 316,74 лева и се отхвърлиха от правосъдно разглеждане на делото по общия ред.

Наказания от по 3 години и 3 месеца и 3 години отнемане от независимост одобриха да изтърпят ръководителите на групата Васил С. и Димитър С. (и двамата осъждани за същото престъпление). Двама от участниците в групата ще изтърпяват ефикасни санкции от 2 година и 2 м. отнемане от независимост, двама - 2 година и 1 м. и един – 2 години. Наказанието на осмия участник в групата е 1 година и 1 м. отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период.

Осмината бяха привлечени към наказателна отговорност на 31 август 2019 година за това, че от януари 2018 година до задържането им, в изискванията на продължавано закононарушение, измамили петима възрастни. Представяли се за чиновници на Министерство на вътрешните работи и ги убеждавали да спомагат за задържането на телефонни измамници. Участник в групата се обаждал на набелязаната жертва, потвърждавайки, че е чиновник в „ Криминална полиция “. Предупреждавал дамата, че евентуално ще бъде „ атакувана “ от измамници. След това по телефона се обаждал различен участник в схемата, който заявявал, че знае къде са всичките налични пари и полезности в дома й, и в случай че не му ги съобщи, ще влезе и ще ги вземе принудително. Жертвата неотложно звъняла за помощ на „ служителя на реда “, който предложил да му даде парите и полезностите, с цел да ги пази до момента в който измамниците бъдат арестувани. По тази скица групата нанесла имотна щета на петима души в София и страната в размер на над 34 хиляди лв.. Част от тези средства - 2399,86 лева, бяха арестувани от проверяващите и върнати на притежателя им.

На 9 октомври 2020 година останалите пари бяха импортирани в сметка на Специализирания углавен съд и ще бъдат върнати на потърпевшите. От тях 4 443,29 лева - на наследниците на излъгана от групата стара жена, която е умряла при злополука. Всеки от наказаните ще заплати солидарно и по 2689,99 лева разходи по делото – една осма от общата сума в размер на 21 519,87 лева

Решението на Специализирания углавен съд има последствията на влезнала в действие присъда и предстои на неотложно осъществяване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР