Седем от кандидатите за евродепути са били сътрудници на Държавна

...
Седем от кандидатите за евродепути са били сътрудници на Държавна
Коментари Харесай

7 кандидати за евродепутати са с минало в Държавна сигурност

Седем от претендентите за евродепути са били сътрудници на Държавна сигурност. Това разгласи комисията по досиетата. Те са най-вече в Българска социалистическа партия – 3 души, следват ги Вътрешна македонска революционна организация с 2 души. 1 претендент с минало в Държавна сигурност има и в " Коалиция за България ", под което име се явява на изборите АБВ и 1 е повдигнат от коалиция водена от " Воля ".

От Българска социалистическа партия сътрудници на Държавна сигурност са били, Велизар Енчев, Емил Георгиев и Румен Гечев . Велизар Енчев е бил кадрови шпионин в Първо основно ръководство на Държавна сигурност (разузнаване). Емил Ценов Георгиев, който е представител на " Екогласност " в обединението на Българска социалистическа партия е бил сътрудник на окръжните ръководства на Министерство на вътрешните работи във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев е бил конфиденциален сътрудн Економов в Първо основно.

От Вътрешна македонска революционна организация са Александър Урумов , който управлява дирекция в Министерството на защитата, и Христо Смоленов. Урумов е сътрудник Абел от Военното контраразузнаване. Христо Смоленов е бил сътрудник Андрей в Шесто ръководство на Държавна сигурност, което се е занимавало със битка с идеологическата измама и противодържавните прояви.

Боян Киров от " Коалиция за България " е бил конфиденциален помощник и сътрудник с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ основно ръководство (контраразузнаване).

Кольо Парамов, повдигнат от " Воля ", е резидент Яков към Гранични войски. " Резидентът е лице, привлечено към секретно съдействие от органите на Държавна сигурност, с цел да им оказва помощ при управлението и възпитанието на предадените му сътрудници ", написа в строго секретна заповед на министъра на вътрешните работи за агентурния уред на Държавна сигурност от 1956 година Резидентите по принцип се избират сред членовете на Българска комунистическа партия и актива на Комсомола.

Проверката е обхванала общо 115 лица, а а 196 лица от претендентите за евродепутати не подлежат на инспекция, защото са родени след 1971 година и към закриването на Държавна сигурност след измененията не са били навършили пълноправие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (342)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР