Седем от десетте училища с най-високи оценки от зрелостния изпит

...
Седем от десетте училища с най-високи оценки от зрелостния изпит
Коментари Харесай

Стоте училища с най-високи резултати от втората матура

Седем от десетте учебни заведения с най-високи оценки от зрелостния изпит по български език и литература са и в челната десетка по оценки от втората наложителна матура.

Това демонстрира ранглиста на " Дневник ", която цели да ориентира родителите при кандидатстването за банкет в гимназиите след седми клас. Тя е въз основата на оповестените от Министерството на образованието резултати от изпитите през май за близо 1000 учебни заведения в цялата страна. Информацията е оповестена в поддържания от Държавната организация " Електронно ръководство " народен портал за отворени данни.

На втората матура тази година се явиха близо 40 хиляди зрелостници. Изпитът е наложителен, само че по закон учениците сами дефинират дисциплината, като избират сред непознат език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, информатика, осведомителни технологии, физика, биология, химия, история, география, предприемачество, музика, изобразително изкуство и философия.

Направената класификация носи редица условности. Също както при класацията от българския език и литература (класирането на най-хубавите учебни заведения съгласно резултатите от нея вижте тук) тя демонстрира успеваемост на изпитите и не е наложително белег, че в учебното заведение подготовката по предметите, в които са получени високи оценки се преподават на доста високо равнище. Освен това - за разлика от първия наложителен изпит, който слага всички зрелостници в страната пред едно и също тестване, вторият им дава опция да изберат дисциплината, в която се усещат най-уверени, и по този начин сравнението в една дисциплинираност може да е сред 1000 възпитаници в цялата страна, а по друга - сред 10 хиляди. В общата ранглиста на 100-те учебни заведения са оставени и тези с по-малко възпитаници, с цел да се види цялата картина. Трябва да се има поради също, че към момента значително от гимназистите вървят на спомагателни частни уроци при подготовка за матурите, защото оценките в доста случаи са вход за българските университети, а част от висшите образователни заведения в чужбина имат условия за резултат от тях.

В класацията не са включени - заради липса на данни - оценките от характерните изпити, които държат като втора матура учениците от националните учебни заведения по изкуства и занаяти (като музика, изобразително изкуство). Липсват и сведения за професионални учебни заведения, в които изпитът пък е по дисциплината, за която се придобива професионална подготовка. Тази година към 11 хиляди зрелостници от професионални гимназии са предпочели вместо оценката от втора матура, в дипломата им за приблизително обучение да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по доктрина и процедура на изучаваната специалност.

Първите седем - в София

По публични данни през 2019 година най-вече дванадесетокласници са избрали за втория си наложителен изпит британския език (над 14 хил.) и биологията (11 хил.). Географията е била предпочетена от 6 хиляди души, философията - от 4300, а математиката - от 2200. По данни на просветителното министерство междинната оценка е 4.67, като най-високи резултати има по немски, френски и испански език, както и по химия. Най-ниски са резултатите по география и по биология.

И седемте учебни заведения с най-високи междинни резултати от двата изпита са от София. Първа на втората матура е Софийската математическа гимназия (СМГ), която държи 7-ма позиция на матурата по български и литература, следвана от Първа частна математическа гимназия (8-мо място от първия изпит). В СМГ предстоящо най-вече зрелостници - 141, са предпочели за втори изпит математиката и са достигнали междинен триумф 5.80. На второ място по интерес там е британският - 22 явили се и междинен резултат 5.44. В частното учебно заведение обстановката е същата - математиката е водач в желанията - 15 изпитани (средна оценка 5.82), следвана от британския - 7 (5.78).

Резултатите от изпита по математика очаквайте по-късно денем в " Дневник "

Училището с най-голям резултат по български - 91-ва Немска езикова гимназия, е на четвърто място от втората матура. Въпреки профила на гимназията, и там най-вече възпитаници - 65, са се явили на британски език, следвани от 50 - на немски и 31 на математика.

Испанската гимназия и Американският лицей слизат с две места в тази ранглиста по отношение на първата и са надлежно на пето и на шесто място по триумф. При тях най-вече възпитаници са се явили на изпит по езика, изучаван в учебното заведение. Същият избор са създали преобладаващият брой ученици на Първа британска гимназия, която затваряше челната десетка по литература, а тук е осма, и в 73-то учебно заведение с преподаване на непознати езици " Владислав Граматик ", което при втория изпит е на 10-та позиция (срещу втора на първия).

Останалите три учебни заведения с най-хубави достижения по втория предмет са от Бургас, Варна и смолянското село Чепинци, което се трансформира в тазгодишната сензация на матурите със междинен триумф 5.70 на матурата по биология (при 22-ма явили си) и 5.45 по история (при 4-ма явили се). Бургаската природоматематическа гимназия се класира на 7-ма позиция (20-та по български), а Варненската математическа - на 9-та (32-ра по български).

Търсачката в таблицата дава опция информацията да се филтрира по обитаемо място, име и профилиращ предмет на учебно заведение и оценки. Посочен е междинният триумф по всички предмети, на които учениците в изброените учебни заведения са се явили на изпит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР