Седем от десетте най-мощни икономики през 2030-а вероятно ще са

...
Седем от десетте най-мощни икономики през 2030-а вероятно ще са
Коментари Харесай

Очертаха се икономическите шампиони към 2030-а

Седем от десетте най-мощни стопански системи през 2030-а евентуално ще са всред сегашните разрастващи се пазари. Такава е последната дълготрайна прогноза на икономическия екип на "Стандард чартърд ", управителен от Дейвид Ман. Изводите на анализаторите са оповестени при започване на седмицата. Класацията на специалистите е направена въз основа на упования номинален Брутният вътрешен продукт на всяко стопанство и на обменните валутни равнища съгласно покупателната дарба на валутите (PPP) на обособените страни. (Бел. ред. - PPPs са стойностите на валутен продан, които изравняват покупателната мощност на другите парични единици, като отстраняват разликите в ценовите нива сред страните. Индикаторът се мери като съответствие на съответната национална валута към един щатски долар).

Според предвижданията на "Стандард чартърд " най-мощна към 2030-а ще е стопанската система на Китай с номинален Брутният вътрешен продукт в размер на 64.2 трлн. интернационални долари (измерен съгласно покупателната мощност на паричните единици). Всъщност банкерите чакат, че по тези индикатори Китай ще оглави международната икономическа ранглиста още през 2020-а.

Индия се чака да изпревари Щатите през същия интервал и да завоюва второто място - с номинален Брутният вътрешен продукт от 46.3 трилиона инт. долари.

Щатите ще са трети с 31 трлн. инт. $.

Челната десетка оформят Индонезия с 10.1 трлн. инт. долара; Турция - с 9.1 трлн. долара; Бразилия - с 8.6 трлн. долара; Египет - с 8.2 трлн. долара; Русия - със 7.9 трлн. долара; Япония - със 7.2 трлн. $, и Германия - с 6.9 трлн. инт. $.

Икономистите на "Стандард чартърд " показват, че "дългосрочните прогнози за напредък са учредени на един главен принцип: делът на страните в международния Брутният вътрешен продукт ще се приближи до каузи им от международната популация поради доближаването на стойностите на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията сред напредналите и разрастващите се стопанства ".

Специалистите предвиждат, че растежът на Индия ще се форсира до 7.8% през идното десетилетие, до момента в който китайският напредък до 2030 ще се охлади до 5% поради естественото закъснение, обусловено от размера на стопанството.

Делът на Азия от световния Брутният вътрешен продукт, който през предходната година се увеличи до 28 от 20% през 2010-а, евентуално ще доближи 35% до 2030-а - тъкмо колкото е общото тегло на еврозоната и на Щатите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР