Седем организации за защита на човешките права и свободата на

...
Седем организации за защита на човешките права и свободата на
Коментари Харесай

Правозащитни и медийни организации искат информация за убийството на Хашоги

Седем организации за отбрана на човешките права и свободата на медиите приканиха Съединени американски щати, Англия и Франция да приказват намерено за водения в Саудитска Арабия правосъден развой против 11 души, упрекнати за убийството на журналиста Джамал Хашоги. На правосъдните съвещания участват дипломати на трите посочени нагоре страни, съобщи Асошиейтед прес.

Организациите обявиха в писма до външните министерства на трите страни, че даването на информация и извънредно нужната бистрота " би разрешило избран сериозен взор върху справедливостта на процеса ".

Според тях, " с изключение на да ускори правото на обективен развой на обвинените ", оповестението на информацията би " предпазило някои хора от опцията да бъдат употребявани като изкупителни жертви ".

Организациите споделиха също, че " прозрачността към процеса може да спомага за гарантиране, че правосъдните процедури не прикриват хипотетичното присъединяване на саудитското управление ".

Те приканиха Съединени американски щати, Англия и Франция да окажат напън върху саудитците да разрешат на наблюдаващи от службата на Организация на обединените нации за правата на индивида и интернационалните правозащитни и медийни организации да участват на процеса.

Миналата седмица специфичният докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания Аниес Каламар, която управлява следствие за убийството на Хашоги, разкритикува забуления в загадка развой и прикани Саудитска Арабия да разкрие самоличността на обвинените.

Тя също по този начин предизвести, че представителите на петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност - Съединени американски щати, Англия, Франция, Русия и Китай, поканени да участват на някои от правосъдните съвещания, " рискуват да бъдат участници във допустима правосъдна неточност " и може да бъдат " съучастници ", в случай че се окаже, че процесът включва нарушавания на човешките права.

Седемте организации, измежду които " Амнести интернешънъл ", " Член 19 ", Комитетът за отбрана на публицистите, " Хюман райтс фърст ", " Хюман райтс уоч ", " ПЕН Америка " и " Репортери без граници ", не изпратиха писма, нито насочиха сходни претенции към Русия и Китай, само че обявиха, че " заинтригуваните държавни управления би трябвало да подхващат нужните стъпки, с цел да подсигуряват, че не обезпечават прикритие за възможен манипулиран развой ".

" При сходни дейности също по този начин има заплаха да се разреши на управляващите в Рияд да признаят за отговорни избрани хора без подобаващ развой и в това време да прикрият възможното присъединяване на най-висшите равнища на саудитското държавно управление в закононарушението ", споделиха организациите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР