Седем органа на ООН се обединиха, подкрепени от Световния икономически

...
Седем органа на ООН се обединиха, подкрепени от Световния икономически
Коментари Харесай

Световни организации се обединяват в борбата срещу електронните отпадъци

Седем органа на Организация на обединените нации се сплотиха, подкрепени от Световния стопански конгрес и Световния бизнес съвет за стабилно развиване (WBCSD), с апел за преразглеждане на актуалната система на електрониката за да се поддържат интернационалните старания за справяне с провокациите, които пораждат електронните боклуци.

Доклад на самодейността приканва за систематично съдействие сред главните марки, дребните и междинни предприятия (МСП), университетските среди, синдикатите, гражданското общество и другите асоциации за построяването на консултативен развой за преориентиране на системата и понижаване на годишното разхищение на запаси, което образува по-голяма стойност от Брутният вътрешен продукт на множеството страни.



Всяка година почти 50 милиона тона електронни и електрически боклуци (e-отпадъци) биват изхвърляни, което е голямо количество. Тяхната стойност възлиза на 62,5 милиарда $ - повече от Брутният вътрешен продукт на множеството страни.

По публични данни от това количество се рециклират по-малко от 20%. Неофициално, милиони хора по света (над 600 000 единствено в Китай) работят за изхвърляне на е-отпадъци, огромна част от които се създават в условия на труд, нездравословни както за здравето, по този начин и за околната среда.

Докладът “A New Circular Vision for Electronics – Time for a Global Reboot”, който ще бъде показан в Давос на 24 януари, показва, че софтуерни посоки като облачните калкулации и Интернет на нещата (IoT) поддържат последователното " дематериализиране " на електронната промишленост.

В същото време, с цел да се генерира международна стойност от материалите в електронните боклуци и да се сътвори международна верига за преработване и кръгово потребление, отчетът показва, че би трябвало да се насърчи както потреблението на нови технологии за основаване на бизнес модели за услуги, по този начин и по-доброто следене на продуктите и стратегиите за противоположното им събиране от производителите и търговците на дребно.

Докладът отбелязва, че материалната успеваемост, рециклиращата инфраструктура и увеличението на размера и качеството на рециклираните материали ще бъдат от значително значение за бъдещото произвеждане.

Освен това, съгласно организациите, стоящи зад отчета, в случай че секторът за електрониката бъде подсилен с точната композиция от политики и се ръководи по верния метод, това може да докара до основаването на милиони качествени работни места по целия свят.

Документът поддържа работата на Коалицията за електронни боклуци, която включва Международната организация на труда (МОТ); Международен съюз по телекомуникациите (ITU); Програмата на Организация на обединените нации за околната среда; Организацията на Организация на обединените нации за индустриално развиване (UNIDO); Института за образование и проучвания на Организация на обединените нации (UNITAR); Университета на Обединените народи (УООН) и Секретариати на Базелската и Стокхолмската спогодба (BRS).

Коалицията се подкрепя от Световния бизнес съвет за стабилно развиване (WBCSD) и Световния стопански конгрес и се координира от Секретариата на Групата за ръководство на околната среда (EMG).

Тя прави и забележителна работа на терен. За да се възползва Нигерия от опциите на кръговата стопанска система да вземем за пример, локалното държавно управление, Глобалният екологичен фонд (ГЕФ) и Програмата на Организация на обединените нации за околната среда афишират инвестиция от 2 милиона $ за преработване на е-отпадъци в страната. Новата инвестиция ще притегли над 13 милиона $ в допълнение финансиране от частния бранш.

Според Международната организация на труда 100 000 души в Нигерия работят в неофициалния бранш на електронните боклуци. Тази инвестиция ще спомогне за основаването на система, която да формализира тези служащи, давайки им безвредна и почтена претовареност.

UNIDO пък си сътрудничи с огромен брой организации по планове за електронни боклуци, в това число UNU, ILO, ITU и СЗО, както и разнообразни други сътрудници като Dell и Международната асоциация за твърди боклуци (ISWA). Eдин от плановете на UNIDO за е-отпадъци в района на Латинска Америка и Карибите, съфинансиран от ГЕФ, се стреми да поддържа устойчивия стопански и обществен напредък в 13 страни. От модернизирането на оборудванията за преработване на електронни боклуци до подкрепяне на основаването на национални тактики за ръководство на електронните боклуци, самодейността възприема метода на кръгова стопанска система, като в същото време ускорява районното съдействие.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР