Седем нови професии ще могат да изучават осмокласниците във Варненско

...
Седем нови професии ще могат да изучават осмокласниците във Варненско
Коментари Харесай

Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии

Седем нови специалности ще могат да учат осмокласниците във Варненско следващата година, планува плана за план-прием в гимназиите в региона, който следва да бъде импортиран за утвърждение в МОН. Две от новите паралелки са във Варна – за програмисти в ПГ по стопанска система и за бутикови модисти в ПГ по текстил и фешън дизайн. Останалите ще бъдат разкрити в учебни заведения в района. Те са за правосъдни чиновници, ветеринарни техници, доставчици, растениевъди, оператори на компютър и по осведомително обезпечаване, заяви пред “Труд” Венцеслава Генова, шеф на Регионалното ръководство по обучение.

“План-приемът е изработен въз основата на регионалния и общинските проекти за развиване и е координиран с кметовете и бизнеса. В него сме планували и опция за проучване на непривлекателни, само че доста търсени от бизнеса специалности посредством слети паралелки, в които половината възпитаници учат една специалност, а другата половина – друга”, обясни Генова.

Според нея завършващите тази образователна година 3854 седмокласници ще могат да аплайват за вход в 162 паралелки. 78 от тях са профилирани, а останалите са професионални. В гимназията по дървообработване и горско стопанство във Варна ще има и клас за някогашните ученици на помощното учебно заведение, които ще усвояват тънкостите на озеленяването.

на фотографията: Гимназията по дървообработване, която първа във Варна вкара дуалното образование, ще одобри наесен осмокласници от някогашното помощно учебно заведение. Те ще учат за озеленители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР