Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с

...
Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с
Коментари Харесай

Всяка година замърсеният въздух убива 7 милиона души по света

Седем милиона души умират всяка година от заболявания, свързани с излагането на нечист въздух, оповестяват ДПА и ТАСС, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

Външното замърсяване на въздуха е отговорно за 4,2 милиона смъртни случая годишно, а домашното - за 3,8 милиона случая.

Според СЗО равнищата на замърсяване на въздуха остават рисково високи в доста елементи от света. От организацията регистрират, че девет от 10 души дишат мощно нечист въздух. От СЗО означават също, че замърсяването на въздуха е значителен рисков фактор за незаразни болести и причина за 24 % от смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания, 25 % - от инсулт, 43 % - от хронична обструктивна белодробна болест и 29 % - от белодробен рак.

Над 90 % от смъртните случаи вследствие на излагането на нечист въздух се записват в страни с ниски и междинни приходи, главно в Азия и Африка, следвани от Източно-Средиземноморския район, Европа и Америка.

"Замърсяването на въздуха е опасност за всички нас, само че най-тежко задължение носят най-бедните хора. Неприемливо е, че над 3 милиарда души, множеството от които дами и деца, дишат нечист въздух поради неналичието на екологични технологии за подготвяне на храна вкъщи. Ако не предприемем незабавни дейности за разрешаване на казуса със замърсяването на въздуха, няма да се доближим до постигането на задачите за стабилно развиване ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР