Седем лица ще получат обезщетение от по 200 лв. от

...
Седем лица ще получат обезщетение от по 200 лв. от
Коментари Харесай

7 души успяха да осъдят НАП за теча на лични данни

Седем лица ще получат обезщетение от по 200 лева от Националната организация за приходите (НАП) поради приключването на персонални данни, заяви investor.bg, цитирайки юрист Ивайло Юруков, който е един от бранителите на жителите, завели желае.
Адвокатът се базира на решение на Административен съд - София-Град от 9 юни 2020 година То предстои на обжалване пред Върховния административен съд.
Това са първите решения от поредицата от 160 заведени каузи против Национална агенция за приходите, откакто през лятото на 2019 година от осведомителните й масиви изтекоха персоналните данни на близо 5 млн. данъкоплатци, разясни адв. Юруков.
В решението на Софийския административен съд се показва, че точно техническата накърнимост на осведомителната система на Национална агенция за приходите е довела до нерегламентирано откриване и разпространяване на персоналните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подобаващи ограничения за отбрана. Ако системата беше дейно и надеждно предпазена, не би се стигнало до пробива й, довел до откриване персоналните данни на ищеца, написа в документа.
До този миг един от ищците е оповестил, че не е склонен с прекалено ниския размер на компенсацията и ще го апелира. Останалите са се отказали от обжалване, тъй като разноските по делото надхвърлили размер на компенсацията. "Те към този момент дължат по 100 лева разходи на Национална агенция за приходите за делото пред първата инстанция. Това значи, че компенсациите им действително ще бъдат редуцирани до 100 лв. “, отбелязва Юруков.
Ищците са претендирали за компенсации в размер на 1000 лева Според решението съдът приема, че претендираната от ищеца сума от 1000 лева е прекалено повишена. „ Обезщетението би трябвало е пропорционално с вредите и да дава отговор както на съответните данни по делото, по този начин и на публичните показа за правдивост “, стимулират се съдиите.
Съдът осъжда Национална агенция за приходите да заплати разноските по производството, както и да заплати на ищеца импортираната държавна такса. Съдът осъжда ответника да заплати на ищеца и заплащане за един юрист или юрист, в случай че е имал подобен, пропорционално с почетената част от желае. В случая разноските възлизат на 10 лева, представляващи други такси, които се дължат на ищеца в цялостен размер даже и при отчасти уважаване на исковата рекламация. Национална агенция за приходите би трябвало да заплати и сумата от 100 лева адвокатско заплащане на ищеца.
Очаква се от Национална агенция за приходите да не са съгласни с тези компенсации и да апелират решенията.
Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната организация с 5,1 млн. лева поради приключването на персоналните данни, като Национална агенция за приходите апелира и тази глоба. Изпълнителният шеф на организацията Галя Димитрова, която по време на абсурда с хакерската офанзива по този начин и не приключи отпуска си, разгласи, че Национална агенция за приходите е станала жертва на закононарушение и не носи виновност за хакерската офанзива. Същата позоция защитаваше и финансовият министър Владислав Горанова. Единствено двама ИТ-специалисти от организацията бяха уволнени като наказване.
Трима са обвинените по случая с кибер офанзивата – Иван Тодоров, притежател на „ Тад Груп “, компютърният експерт Кристиян Бойков и комерсиалният шеф на компанията Георги Янков. В края на август предходната година стана ясно, че компанията майка от Калифорния „ Тад Груп “ (TAD Group) е подготвила искове във вашингтонския търговски арбитраж против България по конвенцията за отбрана на задграничните вложители, напомня investor.bg.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР