Седем кораба с втечнен газ от американски доставчик ще обезпечат

...
Седем кораба с втечнен газ от американски доставчик ще обезпечат
Коментари Харесай

Договорен е първият танкер с втечнен газ, служебният кабинет трябва да договори останалите 6

Седем кораба с полутечен газ от американски снабдител ще обезпечат газовото ползване у нас за идните шест месеца. На може би последното си постоянно съвещание държавното управление гласоподава контракт за доставката им, който обаче би трябвало да бъде доказан от служебното държавно управление.

Кабинетът " Петков " одобри и Програмата за отплата на бизнеса поради скъпия ток.

Седемте танкера с полутечен газ са контрактувани с американска компания, обясниха министър председателят и енергийният министър в оставка. Но под изискване.

" Условието за приемане на тези количества е идващия месец служебното държавно управление и служебното Министерство на енергетиката да обезпечи нужната инфраструктура от Гърция и Турция. Предложеният през днешния ден контракт е значима стъпка на екипа взаимно с Европейска комисия за обезпечаване на природен газ за зимните месеци ", сподели Петков.



Първият танкер ще дебаркира в Ревитуса и там ще бъде регазифициран. Служебното държавно управление ще може да удостовери или не контракта до 19.08.

" Така че даваме опция на служебното държавно управление, в случай че откри по-добра оферта от тази, да реши да я подписва, или в случай че има усложнения с инфраструктурата, да няма разход за българската страна ", сподели Петков.



Цената от танкерите ще бъде с към 30 евро по-евтина от тази на европейските пазари, обясниха от кабинета.

Договорът е еластичен и разграничен на две елементи: три карго кораба през тази година и още четири вероятно следващата година.

" Служебното държавно управление, в случай че реши да извърши офертата в целокупност най-малко в първата ѝ целокупност за 3 карга, следва да реши къде и дали да си достави идващите карга и дали да предприеме други ограничения, които счита за по-рационални - да ги продаде да вземем за пример и да вземе стандартна доставка на газ ", сподели Александър Николов, министър на енергетиката в оставка.



Кабинетът гласоподава и Програмата за поддръжка на бизнеса поради високата цена на тока.

" Беше призната и програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван от 250 лева Реално по същия метод подсигурихме, че 633 000 небитови крайни клиенти ще имат безспорна изясненост за цената на тока в идващите месеци ", сподели Петков.

Със 150 млн. лева се обезпечава отстъпката от 25 ст. за литър гориво на бензиностанциите. Работна група ще работи по възбрана за експорт на нефтопродукти с съветски съставен елемент.

" Това значи, че дерогацията от Европейски Съюз петролът, който влиза и е съветски, когато се преработи от " Лукойл ", може да се употребява единствено за българския пазар. Това усилва доставките и подаването на количества към българския пазар и би трябвало въз основата на пазарните механизми да понижи цената на горивата ", сподели Кирил Петков.

50 млн. кабинетът даде за 175 детски градини и учебни заведения за енергоспестяващи ограничения.

Служебното държавно управление ще би трябвало да взима решенията за обезпечаване на доставките в идните месеци.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР