Седем компании, между които две изцяло български, една, регистрирана в

...
Седем компании, между които две изцяло български, една, регистрирана в
Коментари Харесай

Седем са заявките за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене

Седем компании, сред които две напълно български, една, записана в Германия и една българска с чешко присъединяване са претенденти за стратегически вложител в АЕЦ " Белене ", заяви енергийният министър Теменужка Петкова, откакто през вчерашния ден изтече 90-дневният период за подаване на заявки за присъединяване в плана.

Официално документално са удостоверили авансово декларирания интерес съветската " Росатом ", китайската CNNC и Корейската хидроатомна корпорация.

Сред българските претенденти е консорциум от компании към предприемача с ползи в енергетиката Христо Ковачки и непознато сдружение, записано в Козлодуй.

Вчера с писмо Северна Македония е декларирала предпочитание да взе участие с миноритарен дял в плана и да изкупува част от електрическата енергия. Френската " Фраматом " и американската " Дженерал електрик " са декларирали подготвеност да доставят съоръжение и да оказват помощ при финансовото структуриране на плана, както се и очакваше.

През идващите 90 дни държавна комисия, включваща енергийни специалисти, икономисти и адвокати ще изследва претендентите и ще изготви къса листа на фирмите, с които България желае да продължи да договаря. По думите на Петкова заявките на международни водачи в сектора разсейват скептицизма за бъдещето на плана. Министърът добави, че процедурата позволява претендентите да се сплотяват между тях, а деклариралите се като стратегически вложители имат общи планове по света с претендентите да доставят оборудването.

Ето и имената на претендентите, предадени съгласно изчетеното устно от Теменужка Петкова, по реда на подаване на заявките:

За стратегически вложител заявки са подали:

ИПК и УП ООД - България, записана в Козлодуй. (Справка на " Дневник " в Търговския указател сподели, че сдружението е основано през 2015 година с капитал 2 лева Предметът му на активност е ръководство на проекит, зиследване на пазара, търговия с петролни артикули и прочие В съвета на шефовете има хора с украински семейства, а заявката за присъединяване в процедурата за АЕЦ " Белене " е подписано, по думите на Петкова, от Петро Беспалчук от съвета на директорите).

" Росатом " посредством " Атоменергопром "

Корейска хидроатомна корпорация

Регистрирана в Карлсруе " Бектрон лиаз техническо инженерство "

" Атомна електроцентрала Белене 2019 " консорциум с участници чешка компания и българската " Груп интел " АД
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР