Седем големи вериги търговци на горива са подали жалба за

...
Седем големи вериги търговци на горива са подали жалба за
Коментари Харесай

7 големи петролни вериги сезираха КЗК за нелоялна конкуренция на Марешки


Седем огромни вериги търговци на горива са подали тъжба за нелоялна конкуренция против компанията на Веселин Марешки "Трейднет Варна ". Това излиза наяве от известие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е образувала произвеждане по случая. Компаниите, подали жалбата, са "Лукойл България ", "Петрол ", "Еко България ", "Ромпетрол България ", "НИС Петрол ", "ОМВ България " и "Синергон Петролеум ".

Жалбата не е изненада, като още през ноември от Българската петролна и газова асоциация оповестиха, че възнамеряват да сезират комисията за своя варненски съперник. Веригата на Веселин Марешки VM Petroleum, която влезе на пазара с по-ниски цени на горивата, известно време беше подценявана от огромните петролни компании, само че след това се трансформира в пазарен проблем за тях, защото и на останалите на пазара се наложи да смъкват цените.

Всички против Марешки
Марешки от дълго време е в полезрението на Комисия за защита на конкуренцията и на прокуратурата по обвинявания за монополизиране на пазара на медикаментите. Фирми на предприемача и неговото семейство са притежатели на един от най-големите хранилища за търговия на едро при медикаментите и най-голямата верига аптеки в България с 400 обекта.

През лятото Комисия за защита на конкуренцията наложи санкция от 500 000 лева на компанията му "Фармнет " АД за нелоялна конкуренция поради "заплахи и насила за да повлияе върху избора на снабдител на притежателите на аптеки, което визира конкуренцията на пазара на разпространяване на лекарствени артикули на едро ". По същия случай основният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на депутата и водач на партия "Воля ".

Скоро по-късно решение Комисия за защита на конкуренцията излезе с още едно, показващо случай, в който компании на предприемача и неговото семейство се жалят безпричинно от съперниците си пред Комисия за защита на конкуренцията или пък пишат мнения против тях.

Комисия за защита на конкуренцията и картелите
През лятото на 2017 година Комисия за защита на конкуренцията пък отхвърли жалбата, подадена от компанията на Марешки "Трейднет Варна ", в която той обвиняваше "Газтрейд ", "Лукойл България " и "ОМВ България " в корист с господстващо състояние и картел.

Този сигнал беше малко евентуално да завърши с триумф, откакто напролет на 2017 година Комисия за защита на конкуренцията не съумя да открие картел сред шест компании: "Лукойл България ", "ОМВ България ", "Шел България ", "Петрол ", "Еко България " и "НИС Петрол ". Неуспешният свършек на следствието на комисията беше неочакван, защото към половин година по-рано самият ръководител на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова съобщи, че "със сигурност производството няма да бъде прекъснато и ще има наказания за участниците в споразуменията ", а отчетът показваше мейли, в които чиновници на фирмите си разменят информация за цени. Малко по-късно регулаторът реши и че производителят "Лукойл Нефтохим Бургас " и водачът на едро и дребно "Лукойл България " не злоупотребяват с господстващото си състояние./capital.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР