Седем години след зрелищната си оставка Бенедикт XVI - много

...
Седем години след зрелищната си оставка Бенедикт XVI - много
Коментари Харесай

Седем години след оттеглянето си Бенедикт XVI подхранва сагата за "двамата папи"

Седем години след зрелищната си оставка Бенедикт XVI - доста измършавял физически на 92-годишна възраст, само че с безсънен разум, не съумява да остане дискретно в сянката на аржентинския си правоприемник Франциск, подхранвайки сагата за двамата конкуриращи се папи.

На 11 февруари 2013 година на 85-годишна възраст и на лимита на физическите си сили немският интелектуалец Йозеф Ратцингер разгласи на латински пред слисаните кардинали, че се отхвърля да бъде папа - невиждана обстановка от седем века насам.

Необичайното взаимно битие сред 265-ия папа в пенсия и 266-ия в най-малката държавица в света се развиваше без засечки в продължение на пет години. Но " почетният " папа Бенедикт XVI, който е ерудиран богослов, продължи да прави това, което предпочиташе - да написа по основните тематики на църквата.

Папа Франциск ще оповести на следващия ден решенията си след синод на епископи от Амазония, който през октомври му предложи да отвори свещеничеството към женени членове на коренното население - едно районно изключение, което ще разбуни духовете в църквата.

Но преждевременното излизане от щемпел в средата на януари на книга с остри рецензии на заключенията на синода и непоколебима отбрана на безбрачието на свещениците, на която Бенедикт XVI е съавтор дружно с ултратрадиционалистичния гвинейски кардинал Робер Сара, зарадва всички съперници на Франциск. А него го раздразни мощно, споделят някои наблюдаващи във Ватикана.

Личният секретар на почетния папа - немският архиепископ Георг Генсвайн, най-сетне изясни, че Бенедикт XVI " е изпратил една от публикациите си " на африканския кардинал, " като му разрешил да я употребява както откри за добре ", без въобще да утвърждава план за книга от двама създатели.

Остава фактът, че през април 2019 година в дълъг текст Бенедикт XVI към този момент беше възприел позиция, противоположна на тази на Франциск по въпроса за свадите за полови похищения измежду свещениците, и обясняваше явлението със половата гражданска война през 60-те години.

Да не забравяме, че през 2018 година " министърът " на връзките на Ватикана подаде оставка след медийно крушение към извадка от писмо на Бенедикт XVI, нескопосано възхваляващо теологическата мисъл на Франциск.

От излизането на противоречивата книга за безбрачието натовареният да провежда аудиенциите на Франциск монсеньор Генсвайн не се е появявал до папата. Прелатът явно беше отхвърлен и поканен да се посвети на пенсионирания папа.

" Силата му към този момент я няма "

Документален филм на баварската телевизия, излъчен при започване на януари, несъмнено демонстрира прекомерно нежен почетен папа в инвалидна количка, който едвам приказва.

Бенедикт XVI е отказал да отслужи литургията в своя манастир в градините на Ватикана, декориран със фамилни фотоси и баварски сувенири. " Имах прекрасен глас, само че към този момент не ми служи ", отронва индивидът, който към този момент не носи червени кадифени папски пантофи, а отшелнически сандали. " Вижда се, че силата му към този момент я няма ", установи архиепископ Генсвайн, който живее паралелно с него.

Дали е защитил незадоволително един измършавял човек? Или е дезинформирал Франциск за неговите писателски планове?

" Стига се е говорило за двама суверенни свети отци. Защото има единствено един папа, който е облечен с папска власт, т.е. Франциск ", отсече кардинал Пиетро Паролин, който е номер две във Ватикана, изтощен от раздялите в църквата.

През 2016 година консервативният монсеньор Генсвайн самичък означи: " Няма двама папи, а едно де факто уголемен кабинет, с един деен член и един член съзерцател. "

Въпреки това сходни двусмислени забележки са добре пристигнали за стеснен кръг нападателни традиционалисти, за които Франциск е " нелегитимен " и поясняват всички съчинения на немския богослов като рецензии против неговия правоприемник.

През 2016 година Франциск въпреки всичко сложи нещата на мястото им. " Той е почетен папа, а не втори папа ", сподели той, сравнявайки по-възрастния с 10 години Бенедикт с " дядото вкъщи ".

Вярно е също, че киното също се възползва от богатата тематика за двуглавото папство. Подобно на кино лентата " Двамата папи " на бразилеца Фернандо Мейрелис, който показва декламаторски дуел сред Антъни Хопкинс (германски папа, доста по-авторитарен от неговия нерешителен прототип) и Джонатан Прайс (бъдещ аржентински папа гаучо, който желае да го научи да танцува танго).

Самият Бенедикт XVI реши да бъде " почетен " папа (като пенсионираните епископи) и да продължи да носи бяло расо сред стените на Ватикана. " Има единствено един папа ", постоянно е обявявал този, който обаче не избра да бъде " някогашен върховен свети отец ". Светилата в църквата към този момент приканват за по-добро определение на този нов, най-малкото замъглен статут. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР