Седем души загинаха вчера в буря, която се разрази със

...
Седем души загинаха вчера в буря, която се разрази със
Коментари Харесай

Буря взе 7 жертви в северна и източна Германия и две в Полша

Седем души починаха през вчерашния ден в стихия, която се развихри със мощни ветрове в северна и източна Германия, повали дървета и кранове и прекъсна железопътния превоз, предадоха Франс прес и ДПА.

В Хамбург дърво паднало над автомобил, в който имало две дами. Едната е починала, а другата е призната в болница. Няколко водачи починали също от паднали дървета в провинция Мекленбург-Предна Померания, в Бранденбургска област и в Берлин, където също има ранени от бурята.

Железопътният трафик в северна Германия бе спрян поради паднали дървета върху релсите, заяви железопътната компания Дойче бан. Отменени бяха някои влакове на изток, както и градската железница Ес-бан в Берлин. Пожарникарите в столицата бяха вдигнати по паника към 19 ч. нощес, в Хамбург те бяха извикани за помощ на 800 места.

Бурни ветрове се развихриха над северния пристанищен град през вчерашния ден следобяд и доближиха скорост 140 км/ч. (с обособени пориви до 180 км/ч.), след което се насочиха към Берлин и провинциите Саксония и Саксония-Анхалт.

Транспортът в Северна Германия към момента не работи в естествен режим след прекосяването на бурята Ксавер, която лиши живота на минимум седем души, съобщи през днешния ден ДПА.

Германските железопътни компании оповестиха, че придвижването на влакове сред Берлин, Хамбург, Хановер и Кил е лимитирано или прекратено. Екипите по поддръжка се пробват да отстранят повалени от бурята дървета и да създадат нужните поправки.

Общественият превоз в Хамбург последователно се възстановява. В Берлин обаче към момента има нарушавания на графика. Говорител на железопътната компания " Дойче бан " предизвести пътуващите да заобикалят районните влакове. " Засегната е цялата мрежа в района ", акцентира той и заяви за голям брой паднали на релсите дървета и развалени електропроводи. Според представителя ремонтите могат да продължат през целия ден.

Около 470 пасажери прекараха нощта на гара в Западна Германия поради мощната стихия, заяви ДПА. Около 370 пасажери на влакове, пътуващи на огромни дистанции, бяха принудени да потърсят заслон на гарата в Минден. Към тях се причислиха и стотина души, пътуващи с районни влакове. Пътниците са останали на гарата към осем часа и личният състав се е погрижил за тях. Всички са траяли по пътя си към 5 часа сутринта.

Най-малко двама души починаха поради ураганният вятър и дъжд, връхлетели нощес Западна Полша, заяви вътрешният министър Мариуш Блашчак. Трийсет и девет души са потърпевши, в това число 8 пожарникари, сподели министърът.

Единият от починалите е 67-годишен гражданин на Любуското воеводство, оповестиха локалните управляващи. Той е паднал от покрива на къщата си, който евентуално се е канел да поправя.

По данни на спасителите поради повалени дървета и скъсани далекопроводи са останали без ток близо половин милион поданици на Полша. Блокирани са някои автомагистрали и жп линии.

Спасителите се отзоваха нощес на 9900 повиквания, заяви представителят на противопожарната защита Павел Фронтчак.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР