Седем души, сред които няколко цивилни, бяха убити, а 15

...
Седем души, сред които няколко цивилни, бяха убити, а 15
Коментари Харесай

Убити при руски удари в сирийската провинция Идлиб

Седем души, измежду които няколко цивилни, бяха убити, а 15 ранени през днешния ден при съветски удари в сирийската провинция Идлиб, последният огромен бастион на джихадисти и бунтовници в Сирия, заяви Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида (СЦНПЧ), представен от Франс прес.

Най-малко четирима от убитите са цивилни, заяви основаният във Англия център, който разполага с огромна мрежа от източници в Сирия. Ударите са поразили каменна кариера и къща в западната част на град Идлиб, заяви неправителствената организация, без да дава повече детайлности, съобщи Българска телеграфна агенция.

Центърът заяви, че се е опитал да узнае дали и другите убити също са били цивилни. Фотограф на Агенция Франс Прес заяви, че е видял огромен облак пушек, издигащ се след един от ударите над кариерата, както и над прилежаща къща. Той е видял също коли за спешна помощ да откарват ранените. Част от провинция Идлиб и региони в прилежащите провинции Хама, Алепо и Латакия са следени от " Хаят Тахрир аш Шам " (ХТШ), джихадистка коалиция, която е някогашен клон на сирийската Ал Каида.

В района действаше помирение от март 2020 година, след тримесечна атака на сирийския режим, при която бяха разселени близо 1 милион души, съгласно данни на Организация на обединените нации. Въпреки многократните нарушавания на примирието, то значително беше спазвано. Русия, която е съдружник на Сирия от десетилетия, е основен покровител режима на президента Башар Асад и се намеси в негова поддръжка в спора в страната през 2015 година Избухнал през 2011 година вследствие на репресии против продемократични протестиращи, спорът в Сирия лиши живота на близо половин милион души и трансформира няколко милиона сирийци в бежанци по данни на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР