Седем души са с доказано заболяване от коронавирус в старозагорската

...
Седем души са с доказано заболяване от коронавирус в старозагорската
Коментари Харесай

Седем души с коронавирус в Старозагорско, 247 са под карантина

Седем души са с потвърдено заболяване от ковид в старозагорската УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович ”- един от тях е изписан, а 81-годишен пациент е умрял, заключи по време на онлайн конференция през днешния ден шефът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Той заяви, че още трима души сега са на лекуване в Клиниката по инфекциозни заболявания. Тази нощ трима пациенти със подозрение за ковид са били приети в болница „ взети са им проби и до края на деня се чакат резултатите “, акцентира проф. Йовчев.

Двама близки на пациента от Малка Верея остават за домашно лекуване, защото нямат никакви признаци, налагащи тяхното настаняване в лечебното заведение. Изследван е личният състав, който е бил контактен с първите трима пациенти с ковид , част от екипите на Спешно приемно поделение, както и целият екип на Ендокринологичната клиника.



Всички проби са негативни, стана ясно още от думите на професор Йовчев.
Директорът на Регионалната здравна ревизия доктор Станимир Станков изясни, че сега в региона има 247 сложени под домашна карантина жители.

Общият им брой до момента е 832-ма, като множеството към този момент са отвън 14-дневния период. " Наблюдението е интензивно, ежедневно екип на полицията, прави инспекция на адрес на карантинирания или с позвъняване по телефона. Служители на РЗИ също ревизират.

Под карантина са всички, влизащи в България от чужбина, освен от Италия и Испания. Броят на умрелите у нас е минимален в Европа, което е знак за действеността на взетите ограничения “, безапелационен бе доктор Станков.

От думите на проф. Йовчев стана ясно още, че в старозагорската УМБАЛ са налични 9 респираторни апарата, както и 21 анестезиологични, които могат да правят същата активност. Още три респиратора се чакат при започване на идната седмица.

Един е изместен в Клиниката по инфекциозни заболявания. " При потребност там ще бъдат пребазирани още колкото е належащо респиратори. В огромния корпус ще останат респиратори за лекуването на планови пациенти. Единствените затворени звена са Клиниката по кожни заболявания и Отделението по физиотерапия. Преструктурирана е активността на отделението по УНГ.

Всички други звена работят в щатен режим. Общият брой на анестезиолозите в лечебното заведение със добита компетентност все още е 12. Има и 7 специализанти, които са с повече от 3-годишен стаж и могат да правят над 90% от операциите , което прави обща численост от 19 лекари. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени ", даде детайлности шефът на болничното заведение.

Проф. Йовчев прикани хората да съблюдават ограниченията за сигурност, а точно да се съблюдава 1,5-2 метра разстояние един от различен, да се употребяват персоналните защитни средства и да се прави засилена стерилизация . “Много ви апелирам, не създавайте подправени вести! ",  моли той.

Невярната информация води до в допълнение психологично натоварване у хората със здравословни проблеми. Всички, пристигнали в лечебното заведение с недоволства, няма да бъдат върнати. Има обезпечени задоволително бързи проби за тези, които се тормозят, задоволителни са и PCR-тестове.

Досега с тях са изследвани 147 души, други над 100 - с бързи проби “, безапелационен бе медикът. Очаква се доставката на още 500 PCR-теста. " Без никакви недоволства обаче е безсмислено хората да упорстват да им бъде изработен тест.



" Проби се вършат единствено при съществуването на температура, кашлица, болки в корема и други признаци
. За проучванията е нужно съществуването в течение на няколко дни на клинични проявления и температура ", предизвести проф. Йовчев.

" Гражданите, които употребяват услугите на Диетичния стол в Стара Загора нарастват с всеки ден . До момента 120 души се доставят по домовете с топла храна като има опция броят им да се усили ", заяви зам. - кметът на Милена Желева. За доставяне с медикаменти по домовете се обаждат от ден на ден старозагорци.

" Социалният патронаж подкрепя над 350 души, броят им също има опция да бъде повишен. „ Община Стара Загора е в добра кондиция, на телефоните се дава отговор и събота, и неделя - с цел да бъдем в помощ на възрастните хора “ , безапелационна бе Желева.

Тя добави, че 60 души от общинските звена „ Общинска защита “ и „ Инспекторат “ правят инспекции дали се съблюдават наложените ограничавания. Към момента има записани близо 40 доброволци, чийто услуги към момента не са употребявани.

Към последния работен ден на седмицата в „ Бюро по труда “ са регистрирани 754-ма безработни, стана ясно още по време на взаимната конференция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР