Седем договора със специализанти и със студенти от медицински ВУЗ-ове

...
Седем договора със специализанти и със студенти от медицински ВУЗ-ове
Коментари Харесай

Болницата в Горна Оряховица привлича кадри като плаща обучението им

Седем контракта със специализанти и със студенти от медицински ВУЗ-ове за заплащане на образованието им и обезпечаване на работа, е подписала МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Четиригодишните контракти с двамата специализанти доктор Ралица Банова и доктор Марин Маринов плануват таксите за специализация през целия обучителен интервал да се поемат от болничното заведение, а в подмяна медиците се ангажират да работят в лечебницата по време на специализацията, както и по-късно най-малко пет години. Младата доктор Банова, която е от Павликени, специализира „Детски болести“, а доктор Маринов е от Горна Оряховица и е гастроентеролог.  d-r-ivanov-1

През септември МБАЛ подписа още пет контракта със студенти от разнообразни специалности и медицински ВУЗ-ове. Таксите за цялото образование на две студентки, компетентност „Медицинска сестра“ от Медицинския филиал на МУ- Варна във Велико Търново, още веднъж се поемат от здравното заведение, като след дипломирането младите дами ще работят в нея. В момента те идват на стаж тук и оказват помощ. Още две студентки, компетентност „Рехабилитация“ от Медицинския университет в Плевен са с контракти с болничното заведение, както и един студент по медицина от варненския университет.

„Това е част от политиката по привличането на млади експерти в лечебното заведение. Кадровата рецесия с лекарите е доста сериозна, като във всяко звено на болничното заведение има недостиг на доктори и медицински сестри. Пенсионираните медицински фрагменти са към около 20% от личния състав. Искаме във всяко от 12-те отделения да имаме студенти“, разяснява шефът на болничното заведение доктор Иван Иванов.

Той добави, че стремежът е да се усилват възнагражденията на личния състав. За първото полугодие размерът на междинната работна брутна заплата е 1013 лева, като се счита, че за деветмесечието тя ще бъде още по-висока. По думите на доктор Иванов, в последно време при постъпване на работа младите лекари се интересуват и от изискванията при които ще работят. „От страна на Общината имаме цялостно подпомагане, защото се отделят доста средства за поправки и нова апаратура“, съобщи доктор Иванов.

От началото на октомври започва огромен ремонт на три отделения в болничното заведение по стратегия „Красива България“. Проектът на стойност 270 754 лв. и е извоюван от Община Горна Оряховица и планува главен ремонт на Първо вътрешно поделение, отделението по УНГ и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. От тях 119 998 лв. се обезпечават от МТСП, а 150 756 лв. е съфинансирането от Общината. В момента се подменят подовите настилки, дограма, ремонтират се санитарните пространства, остарялото осветяване се подменя с нови LED осветителни тела. До Нова година ремонтът би трябвало да завърши. Амбицията е следващата година да бъде актуализирано Второ вътрешно поделение, Отделението по инфекциозни заболявания и Отделението по образна диагностика, още веднъж със средства по план.

„През последните години в съвременна инсталация в болничното заведение са вложени над 550 000 лв., главно обезпечени от Община Горна Оряховица“, посочи доктор Иванов.

За последните три години просрочените отговорности на МБАЛ са понижени на половина. Докато в края на 2015 година те са били над половин милион лв., в края на септември тази година те са намалели до 232 000 лв..

На 19 октомври МБАЛ в Горна Оряховица има патронен празник, защото носи името на българския свещеник, аскет и врач Свети Иван Рилски. Здравното заведение отбелязва тази година 122 години от своето основаване.

В историята на лечебницата, която е на повече от един век, са работили лекари, взели образованието си в редица европейски градове като Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и така нататък Голяма част от медиците са били участници във Втората международна война, наградени с ордени и медали за проявен подвиг. В болничното заведение в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински експерти, като да вземем за пример доктор Койчо Иванов и доктор Пенчо Кюркчиев, претенденти на медицинските науки в региона на кардиологията и хирургията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР