Седем български пилоти се обучават в САЩ да пилотират новите

...
Седем български пилоти се обучават в САЩ да пилотират новите
Коментари Харесай

Български летци на F-16: 14 пилоти ще могат да управляват изтребителя

Седем български водачи се образоват в Съединени американски щати да пилотират новите самолети F-16. Капитан Методи Иванов е в групата български водачи, които са в Съединени американски щати за асимилиране на F-16. По тази стратегия се образоват и американските водачи.

„ Ние сме наедно с всички останали водачи, единственото ни предимство е, че множеството от нас имат прочут опит в ръководство на аероплан преди да дойдат, което е огромен плюс “, споделя капитан Методи Иванов.

Първо летците упражняват на образователни самолети като Т-6 и Т-38. 

„ Въздухът е еднакъв, аеродинамиката е една и съща, ръководството на самолетите е сходно, тъй че прекосяването дали от МиГ-29, дали от образователен аероплан, дали от транспортен аероплан – няма да е толкоз мъчно “, споделя капитанът.

След образователните самолети водачите сядат в кабината на изтребителя F-16.

„ Тези, които ще получим, ще са нови. Доста по-модерен откъм авионика и въоръжение, което може да носи. Технологията е друга, нашите изтребители са от друго потомство. Този, който идва, е от по-ново, напреднало потомство. По-добър от тези, които имаме сега “, споделя капитан Методи Иванов. 

Повече от година българският водач е в Съединените щати дружно със брачната половинка и детето си. Двама български летци към този момент минаха сполучливо главния курс за F-16. Това е военен аероплан от последно потомство. Развива скорост над два пъти скоростта на звука.

„ Не би трябвало да се стопира до 16 самолета, би трябвало да се мисли в бъдещето и да се подхващат дейности за модернизиране на Военновъздушни сили, тъй като те не са единствено изтребители – имаме потребност от образователни, транспортни самолети, хеликоптери. Защото доставка на един нов аероплан не е от през днешния ден за на следващия ден а изисква време, произвеждане, пари “, споделя капитан Иванов.

По контракта за придобиване на F-16 Block 70 ще бъдат подготвени 14 български водачи. В момента осем летци се намират на друг стадий от американската стратегия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР