Седефените облаци, познати още като полярни стратосферни облаци, са един

...
Седефените облаци, познати още като полярни стратосферни облаци, са един
Коментари Харесай

Седефени облаци: Тайнствената красота на високите небесни лъчи

Седефените облаци , познати още като полярни стратосферни облаци , са един от най-загадъчните и красиви явления на атмосферата. Те се образуват на високи алтитуди, където температурите са доста ниски и влажността е лимитирана . Името им идва от латинската дума „ cirrus “, която значи косъм или външна страна – надлежно, седефени облаци наподобяват нежни нишки или пера на небесното платно.

Този естествен феномен е видим най-много при здрачаване , когато Слънцето се намира сред 1 и 6 градуса под хоризонта, и през зимата в по-северните географски ширини . Седефените облаци биват два съществени вида . Първият е формиран основно от свръхохладени капчици вода и азотна киселина и е обвързван с образуването на озонови дупки . Другият вид е формиран единствено от ледени кристалчета и не се смята за толкоз нездравословен. Само облаците от втори вид са седефени на цвят, до момента в който облаците от първи могат да са иридесцентни при избрани условия, което по принцип важи за всеки облак.

Тези облаци са постоянно асоциирани с леки, въздушни цветни петна, които се носят във високите пластове на атмосферата. Тяхната поява може да предсказва промени във времето , само че те също по този начин основават удивителни оптически резултати .

Най-характерното за седефените облаци е тяхната дарба да отразяват слънчевата светлина по неповторим метод . При изгрев и залез, те основават пастелни нюанси, които трансформират цвета на небето. Този резултат постоянно е именуван „ седефени игли “, където слънчевата светлина се разсейва през ледените кристали в облаците, предизвиквайки разноцветни отражения .

Освен този хубав оптически резултат, седефените облаци могат да бъдат свързани и със характерни атмосферни условия . Те са чест знак за колебливост във времето , предупреждавайки за идни атмосферни фронтове или мокрота. В същото време, тези облаци могат да се образуват и при постоянни атмосферни условия, което прави тяхната природа още по-загадъчна.

Седефените облаци не са единствено метеорологичен феномен, а и източник на екстаз и ентусиазъм за разискване на естествената хубост и комплицираните феномени в атмосферата. Техният тъничък и изящен тип ги прави едни от най-забележителните феномени на небето, които припомнят за крепката хубост и благосъстояние на нашата планета.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР