Сеч в гора включена в Световното наследство на ЮНЕСКО обтяга

...
Сеч в гора включена в Световното наследство на ЮНЕСКО обтяга
Коментари Харесай

Спор между Полша и ЕС за Беловежката гора

Сеч в гора включена в Световното завещание на ЮНЕСКО обтяга връзките сред Полша и Европейската комисия. По тематиката двете страни са даже в правосъден развой. Генералният юрист от Съда на Европейски Съюз по делото изрази позиция, че решението на Полските управляващи да усилят сечта в Беловежката гора нарушава европейското законодателство.

Беловежката гора на границата сред Полша и Беларус e последната равнинна вековна гора в Европа. На повърхност от над 140 000 има дървета на доста епохи, предпазени животни и птици. Единствено там още живее зубърът - европейският бизон, който e на изгубване. През пролетта на 2016 година Полша позволи три пъти повече сеч, макар предизвестията на еколози, че това ще нанесе вреди на гората, посещавана от голям брой туристи.
Адам Бохдан, полски екоактивист: В тази гора живеят типове, които се назовават реликтни, те имат античен генезис. За доста от тях това е последното местообитание в Европа.
Полша нарушава европейското законодателство, показва генералният юрист по почналото дело в Съда на Европейския съюз. Становището беше огласено на днешното съвещание в Люксембург.
Мелкиор Уатле, арбитър от Съда на Европейски Съюз: Пропускайки да обезпечи отбраната на местообитанията и предпазените типове в указаните от Комисията региони, Република Полша не е изпълнила отговорностите си по Директивата от 21 май 1992 година за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.
Без да са длъжни, съдиите нормално се преценяват с рекомендациите на генералния юрист. Решението на съда се чака в идните месеци и Полша ще се съобрази с него, разгласи министърът на околната среда Хенри Ковалчик. Властите настояват, че сечта в Беловежката гора е нужна за запазване на дърветата от бръмбара корояд и за почистване на туристическите пътеки. Спорът за гората идва на фона на спора, в който Брюксел укорява ръководещите в Полша в подкопаване на демокрацията поради правосъднаета промяна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР