Себихан Мехмед е завършила висше образование по специалност „Математика“ в

...
Себихан Мехмед е завършила висше образование по специалност „Математика“ в
Коментари Харесай

Кметът на Крумовград: Идването на „Дънди Прешъс Металс“ е положително за общината

Себихан Мехмед е приключила висше обучение по компетентност „ Математика “ в ПУ „ Паисий Хилендарски “ – Пловдив. Има следдипломна подготовка “Управление на образованието” в ИПКУ “Анастасия Тошева “, Стара Загора. Работила е като преподавател по математика и експерт “Училища “ в Община Крумовград. Била е секретар на общината, а от 2003 година е кмет на Крумовград.
Г-жо Мехмед, по какъв начин се промени животът в Крумовград с идването на златодобивната компания " Дънди Прешъс Металс "?
Промени се в позитивна посока за хората и бизнеса. За хората в подтекста на това, че има вяра за работни места, а за бизнеса - че има настанявания в домове и жилища, настрана хранене, транспортиране, поддържане. Всичко това даде глътка въздух на живущите в община Крумовград.
Колко хора са назначени към този момент?
Доста, само че не са за непрекъснато. Има доста хора, които са назначени в строителството. От една година насам работи компания, която прави взривните работи и приготвя основите на фабриката. Втора компания налива бетона. Всички те наемат служащи от община Крумовград и в случай че няма, уголемяват територията на търсене в Кърджали и по-нагоре. Лека-полека се уголемява и монтажната активност. Всичко това води до наемане на служащи от компаниите подизпълнители на обекта. Отделно самата компания " Дънди Прешъс Металс " стартира да набира чиновници, които отиват на образование във фабриката в Челопеч. Преобладаващото болшинство от тези хора, които сега се набират, са от локалното население – по този начин, както бяха сложени изискванията от общината и от мое име. Бройката не мога да Ви я кажа, тъй като те подават информация за всяко работно място и при нас, в администрацията. Качва се на уеб страницата ни и се разгласява по близките кметства и микрорайоните. Тази седмица -на 5 април примерно, изтича срокът за към 20 индивида, които ще бъдат наемани. Другата седмица ще наемат монтажници. Тази численост непрестанно се трансформира.
Вие какви условия сте сложи, имали ли сте условия за по-високи заплати или нещо сходно?
Не. Това си е фирмена политика и ние не можем да се бъркаме. Това, което ние сме имали като искания освен в този момент, а още по време на публичното разискване на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, е болшинството от хората, които ще работят в тази фабрика, да бъдат от Крумовград. В справката, която са ми подали към края на март месец, е, че непосредствено наети в " Дънди “, не при подизпълнителите, са 112 чиновници, от които 14 дами. Индиректно наетите и при подизпълнителите са повече. Има си подписани контракти с локални компании за строителни действия, за общи работи, консултантски услуги, храна, пране.
А Вашите усещания от досегашната активност на компанията какви са от позиция на уместност?
Не мога да дам оценка. Мога да кажа единствено, че това, което е контрактувано, си го извършват. Имам поради в меморандума за съгласие сред община Крумовград и " Дънди Прешълс Металс ". Той беше подписан при започване на 2015 година По него те имат отговорности, които необятно бяха обсъждани в Общинския съвет, в общността, учебни заведения, читалища, Неправителствени организации. Засега те си извършват отговорностите. В този подтекст мога да кажа, че те са правилни.
За какво сте се договорили?
Ние имахме доста огромни искания към тях. Основно от тях желаеме запазване на околната среда, да не се утежнява качеството на подземните и повърхностните води. Другото е това, което Ви споделих - да има приоритет при наемането на локални служащи и подизпълнителите да бъдат при опция от Крумовград. Отделно имахме искане към тях и неотдавна организирахме бизнес конгрес за бистрота на изискванията, при които се избират претенденти за подизпълнители при действието на фабриката. Целта беше да уведомим всички локални компании, че има опция да подадат заявки за работа към тях. Искахме да се организира изследване на здравния статус на хората сега и всяка последваща година от производството. Искахме да има разбор на праховите частици сега и данните да бъдат съпоставени с тези след това. Искахме поддръжка за инфраструктура, опазване на здравето, обучение, просвета, спорт. И те го вършат. Имаме съглашение годишно да получаваме подаяние, което разпределяме с решение на Общинския съвет. Примерно за болничното заведение предходната година имаше подаяние, за учебните заведения, за културата, читалищата, за спортните клубове също имаше дарения.
За каква сума е съглашението?
За 500 000 лева всяка година. Когато започва фабриката, те имат подготвеност за поддръжка на дребния и междинен бизнес посредством основаване на фонд. Идеята е откакто компанията си тръгне от Крумовград, да има резистентност на работните места. С гаранционния фонд, който те ще основат, дребни и междинни компании да се развиват сами при избрани условия - да употребяват заем при нисколихвен %, опрощаване на част от сумата. Аз съм предложила средствата от този фонд да отидат в две посоки - за създаване на една мандра и дребна консервна фабрика. Знаете, че главно за Крумовград беше тютюнопроизводството, само че в последните години политиката е да не се толерира тютюнопроизводството. Обратното е. Има референтен интервал, в който тютюнопроизводителите се подкрепят, с цел да се преориентират към различен занаят. Такова пренасочване е зеленчукопроизводството. Може да се направи една фабрика примерно за консервиране на чушки, които се отглеждат по поречието на река Крумовица.
Какви вложения са осъществени до момента от " Дънди Прешъс Металс?
Не мога да кажа. Знаем единствено, че те се движат по първичния проект за вложения. Доколкото ми е известно, тази година е планувано ноември най-късно да стартират първите проби за употреба на фабриката. Ще има открит рудник, който ще се взривява и потрошената скална маса ще се привежда в експлоатационна фабрика. За нея приказвам, че ще стартират пробите към края на годината. Концесионният контракт е за 10 години.
Как преценявате смисъла на тази компания за общината като кмет?
Разбира се, че има значение когато пристигна един вложител и подаде ръка на безработното население. Освен " Дънди ", през 2017 година се появи още един вложител - " Теклас ", чиято съществена база е в Кърджали. Те закупиха терен в община Крумовград от 28 декара. В края на април, здраве и живот, пускат завод със 150 служащи. Там ще сглобяват готовите материали, които ще се отливат в Кърджали за избрани марки коли.
Ще останат ли безработни в Крумовград, когато двете бизнес структури проработят?
Безработни ще има постоянно. Но процентът тази година фрапантно понижа. По последни данни безработицата е 9%, а преди бяхме на 13-14-15%. И към момента върви процесът на наемане. А безработни постоянно ще има, тъй като има много отдалечени обитаеми места в общината. От центъра до едната външна страна е 50 км, до другата отново е 50 км. И възрастни хора пред пенсия ще си останат безработни евентуално. Но младото потомство в града и в близост ще си намерят работа.
Какви капиталови планове сте възнамерявали за тази година?
По финансовата стратегия огромната инвестиция е реорганизация на площад " България ". Проектът е на крайна права, чакаме да бъде утвърден на Експертен съвет и откриваме публичната поръчка. Тя е на стойност 1,5 млн. лева Половината сума е с решение на Министерския съвет, а другата е от общинския бюджет. Работим и по европейски стратегии. В момента се осъществят всички планувани енергоефективни ограничения по Оперативна програма " Региони в напредък ". По края сме на избрани обекти. Нов образ ще добият доста административни здания като Районно полицейско ръководство, Гранично полицейско ръководство, Пожарна сигурност, СУ " Васил Левски ", детска градина " Юрий Гагарин ". Отделно имаме подписан контракт с Държавна фирма " Земеделие " за съоръжение и отвесна планировка на най-голямата ни детска градина " Митко Палаузов ", където имаме 280 деца. Готвим и планове по новата покана на ПРСР - за улици, за реорганизация на парка. Подготвяме и отвесна планировка на учебното заведение, което санираме.
Каква е общата стойност на тези, които са в развой на осъществяване?
Над 5 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР