Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и Фернандо Алонсо стартираха от първа

...
Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и Фернандо Алонсо стартираха от първа
Коментари Харесай

Победа за Toyota Gazoo Racing в 24-те часа на Льо Ман


Себастиен Буеми, Казуки Накаджима и Фернандо Алонсо стартираха от първа позиция с хибриден болид #8 TS050 и най-после развяха победния кариран байрак след 388 напрегнати и на моменти много трагични обиколки на Пистата де ла Сарт като по този начин усилиха още повече триумфите си в Световния шампионат за устойчивост (WEC).

Майк Конуей, Камуи Кобаяши и Хосе Мария Лопес, които бяха на чело на надпреварата за продължителни интервали от време с хибриден Toyota автомобил #7 TS050, направиха резултата безусловно съвършен като класираха Toyota и на втората позиция и то пред очите на цели 256 900 фена.
Toyota, която до момента е взела участие с общо 47 спортни автомобила на Льо Ман и е финиширала в челаната тройка 6 пъти, съумя да стане вторият японски производител, който печели на Писта дьо ла Сарт, а водачът Казуки Накаджима е първият японец, спечелил, състезавайки се, с японски автомобил.

Постижението е резултат от интензивни и целенасочени старания на сътрудниците от TOYOTA GAZOO Racing от Хигаши-Фуджи и Колон, които непрестанно усъвършенстват хибридната технология и не щеш ли тя съумя да завоюва надпреварата този уикенд, употребявайки с 35% по-малко гориво в сравнение с през 2012 година, когато компанията се е завърнала към традицията си в надпреварите за устойчивост.
Двата хибридни спортни автомобила TS050 се движат доста близо един до различен през първите 5,286 км., а след това стартират да се надпреварват, разменяйки позициите си на няколко пъти, което внася доза драматизъм и адреналин.

Две наказателни прекъсвания за автомобил #8 при единствено едно за другия Toyota болид, постановат потребността от впечатляваща нощна конкуренция на Фернандо Алонсо с времето, която да върне положителния резултат точно в ден, когато всички водачи са изложени на голямо напрежение.

Проблем с горивото в по-късен стадий на ралито е причина за изоставането на Toyota хибрид №7 във финалната обиколка и по този начин Казуки съумява да пожъне победа за автомобил №8 с преднина от две обиколки. На трето място се класира автомобил №3 Rebellion, с 12 обиколки по-малко.

След девет седмичен интервал на отмора, TOYOTA GAZOO Racing ще се върне в деяние на 17-19 август за 6-те часа на Силвърстоун, третия стадий на сезон 2018-19 на Световния шампионат за устойчивост (WEC).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР