СДВР разполагат с притеснителни данни за подготвян палеж на сградата

...
СДВР разполагат с притеснителни данни за подготвян палеж на сградата
Коментари Харесай

Полицията има данни за подготвян палеж на МС

Столична дирекция на вътрешните работи разполагат с притеснителни данни за подготвян палеж на постройката на Министерския съвет*.

Георги Хаджиев удостовери че Столична дирекция на вътрешните работи има такива данни , само че не даде повече детайлности по " обясними аргументи ".

На въпрос дали Столична дирекция на вътрешните работи има терзания за палеж на постройка на Министерския съвет, Хаджиев съобщи: " Не бих могъл да разясня оперативната информация, с която разполага Столична дирекция на вътрешните работи по по обясними аргументи ".

" Протестирайте, уважаеми жители, само че не нападайте полицията ". Такъв апел насочи заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов на брифинг пред публицисти тази заран.

Критичната обстановка за полицията по време на митингите била на 10 юли. От вчерашния митинг няма арестувани хора, нямало е и съществено напрежение.

Ежедневно полицията бива инструктирана за потреблението на механически средства или на мощ. Първата редица служители на реда по време на митингите са с жълти жилетки " Антиконфликт ", като 30-40% от тези чиновници са дами. Това по никакъв метод не предвещава експанзия, разяснява старши комисар Златанов.
 Проверките за полицейско принуждение текат един месец
Проверките за полицейско принуждение текат един месец

Георги Хаджиев прикани да бъде обещано време на полицията

Полицията приканва хората да не се поддават на провокатори .

Със замерянето на служители на реда провокаторите целят да провокират обстановка на принуждение.

Полицията е деполитизирана институция и целят да опазят публичния ред и демокрацията , уточни той.

" Протестирайте умерено, изразете мнението си добродушно и не се поддавайте на провокация. Поздравления за всички, които през вчерашния ден и оня ден не се поддадоха . Когато започнаха да падат служители на реда и да бъдат ритани, ние сме длъжни да вземем ограничения и да запазим живота им, тъй като и те имат майки и фамилии ", обясниха от столичната полиция.

При едни всеобщи вълнения освен в България, а и по целия свят има потърпевши и от двете страни. Ударените и ранените служители на реда са доста, само че всички са наясно с риска, сподели още старши комисар Златанов.

*Припомняме, че на 26 август 1990 година към 23 часа пламна постройката на Партийния дом в София (сега постройка на Народното събрание, подготвяна за основна). Площадите към Партийния дом бяха средището на гражданските митинги - палатковите лагери Град на истината и на придвижване " Инициатива за гражданско непокорство ", в това число и митинги-бдения на Фристофор Събев.

Пожарът в Партийния дом пристигна след предизвестие на Пламен Станчев, член на " Инициатива за гражданско непокорство ", че ще се самозапали, в случай че от пилона не бъде отстранена петолъчката. Константин Тренчев също предизвестява, че в случай че петолъчката не бъде свалена, постройката може да бъде щурмувана.

Разследване открива, че нахлуването, палежът и разграбването са осъществени " стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти ". Подозренията, че щурмът и разграбването са инсценирани по този начин и в никакъв случай не се потвърдиха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР