СДС ще преговаря с ГЕРБ за общо явяване на европейските

...
СДС ще преговаря с ГЕРБ за общо явяване на европейските
Коментари Харесай

ГЕРБ и СДС ще префоварят за общо явяване на евроизборите, чуха Жозеф Дол

СДС ще договаря с ГЕРБ за общо явяване на европейските избори през май. На същите договаряния сините са подготвени и с ДСБ, и ДБГ.

Това написа водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов в отговор до ръководителя на ЕНП Жозеф Дол, който предходната седмица прикани сестринските партии - членки на европейската десница, да излязат в общ фронт на евровота, с цел да не изтече нито глас към популистите. ДСБ пък неотложно отхвърли апела му за единство, като уточни, че е изключено през май партията, ръководена от ген. Атанас Атанасов, да се яви дружно с ръководещите от ГЕРБ.

Лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов подсети тези дни, че ГЕРБ към този момент е имала казус да вкарва представители на партньорски партии в Европейския парламент (ЕП), визирайки изборите през 2017 година Тогава тя прати в Страсбург Петя Ставрева от партията на Мозер. Според осведомени в този момент ГЕРБ може да даде 6-ата позиция в евролистата си на Съюз на демократичните сили.

С максимален късмет да я заеме съгласно източници на вестник “24 часа” е първият ни договарящ с Европейски Съюз Владимир Кисьов. Той е някогашен зам. външен министър и експредседател на Столичния общински съвет. В сряда ще се срещна с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов, разгласи Христов през днешния ден.

“Като умел и умен европейски водач вие доста тъкмо сте уловили заплахите пред нашия общ дом. Всеки европеец, който милее за нашия континент, с терзание и вяра чака изборите за Екологичен потенциал. Съюз на демократичните сили е партията, която направи най-вече за влизането ни в НАТО и Европейски Съюз, за пазарната стопанска система, отпадането на визите. Тя проправи пътя на България към Европа. И по тази причина не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено”, написа Христов до Дол.

Лидерът на Съюз на демократичните сили уточни, че партиите - членки на ЕНП, са най-силните бранители на интеграционните процеси и най-яростните съперници на антиевропейските трендове. “Няма да допуснем евроскептиците, крайнолевите, крайнодесните и популистите да я опорочат”, увери Христов. И се зарече, че Съюз на демократичните сили има задача на идните избори - необходим е всеки глас, който резервира водещата роля на ЕНП в Европа.

Писмото на Дол е прегледано “с огромно уважение” на съвещание на Националния съвет на Съюз на демократичните сили на 15 март. Всички членове били решени да дадат отпор на популистките партии и придвижвания. В името на това Съюз на демократичните сили ще постави всички старания броят на депутатите от България в ЕНП да бъде колкото се може повече, дадоха обещание сините на шефа на ЕНП.

Разговорите на управлението им с “Демократична България” (коалицията на “Да, България!”, ДСБ и Зелените) са почнали още през октомври, само че не са напреднали изобщо, описаха членове на Националния съвет пред “24 часа”. На съвещанието в събота били прочетени писмата сред Румен Христов, от една страна, и Христо Иванов и Атанас Атанасов, от друга. Последните двама били основатели на диалозите със Съюз на демократичните сили, само че 5 месеца след старта им все тупали топката.

Според последните социологически изследвания сините имат електорална тежест колкото “Демократична България”. Въпреки това от Демократична България отхвърлили предлагането им за вътрешни избори за листата. И им дали да схванат, че могат да разчитат на 4-о място - след претендентите на “Да, България!”, ДСБ и Зелените.

Което било обидно за Съюз на демократичните сили, още повече, че през февруари на конгрес на ДСБ 70% от участниците поискали единни дейности без каквито и да било условия с партията - майка. Атанасов и Иванов обаче пратили на Христов 23 условия за коалиция. Сред тях - ликвидирането на КПКОНПИ и профилираните съд и прокуратура в сегашния им тип, тъй като са с наказателен темперамент, апел за избирането на Лаура Кьовеши за европейски прокурор, закриването на Българската банка за развиване и други.

На съвещанието на Народно събрание на Съюз на демократичните сили делегатите били шокирани от писмо на Иванов и Атанасов от 14 март, в което се казвало, че в този момент опцията за коалиция с ГЕРБ не стои, само че в бъдеще такава не е изключена. “Готвят нов трик - първо подлъгване на гласоподавателите с последна опозиционност, след това вероятно събиране с ГЕРБ, което ще е пагубно за дясното. Нека сме с открити карти - нашите врагове и през днешния ден, и на следващия ден са Българска социалистическа партия и ДПС”, скочили сините делегати в събота. И се възмутили, че Атанасов пренебрегнал Съюз на демократичните сили поради “Да, България!” и демократичния дух, като по този начин предал и Иван Костов, който основал ДСБ като консервативна дясна партия.

Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов изрично няма да се кандидатира за евродепутат. Той е благодарил за номинациите, които е получил в партията, само че отхвърлил тази опция с аргумента, че мястото на ръководителя е в България. Макар че още няма решение кого ще излъчат сините при покана от страна на ГЕРБ - такова може да вземе единствено Националният съвет на Съюз на демократичните сили, като най-подходящ се обрисува Владимир Кисьов. Той е първият договарящ на България с Европейски Съюз, в случай че не се броят 2-та месеца, през които тези функционалности извършва починалият вицепремиер и министър на индустрията в държавното управление на Иван Костов Александър Божков.

Кисьов бе първо зам.-министър на индустрията, а в интервала 1999-2003 година - на външните работи. След това бе определен за общински консултант в София, ръководител на Столичния общински съвет и на синята група в него (2003-2007 г.). Именно там се засякоха с определения през есента на 2005 година за кмет на столицата Бойко Борисов и със заместника му Цветан Цветанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР