СДС подкрепя категорично решението най-късно през април България да подаде

...
СДС подкрепя категорично решението най-късно през април България да подаде
Коментари Харесай

СДС настоява до април да кандидатстваме за еврозоната

СДС поддържа изрично решението най-късно през април България да подаде документи за участие в еврозоната. Това се споделя в позиция на синята партия.

Ние за следващ път заявяваме, че след присъединението ни към НАТО и Европейски Съюз, най-значимото събитие ще бъде приемането на еврото като разплащателна единица.

Според тях страната ни е покрила всички критерии от Маастрихт, както и спомагателните условия от ЕЦБ, наложени поради финансовата рецесия в Гърция и други южни страни.

Както всички знаем, стопанската система се развива циклично. След рецесията от 2008 - 2009 година и последвалия напредък в международен, европейски и български мащаб, прогнозите са за задаваща се криза. Ако стане това за страната ни ще бъде доста мъчно още веднъж да покрие критериите от Маастрихт.

Това е повода от Съюз на демократичните сили да упорстват, че в този момент е момента за присъединение към еврозоната.

" Вместо всички да се обединим за постигането на тази извънредно значима цел, която ще докара до изгоди за страната, компаниите и жителите, ние сме очевидци на гневна опозиция от страна на прокремълското лоби ", се споделя в позицията на партията.

Според Съюз на демократичните сили внушенията, че губим суверенитет, отказвайки се от националната валута са несъстоятелни, откакто Германия се отхвърли от марката, Франция от франка, Италия от лирата.

Те считат, че не дават отговор на истината опасенията, че приемането на еврото ще докара до обезценяване на спестяванията на българите също не са правилни, тъй като съгласно формалните данни на българските институции, обезпечението на лв. е 160%.

" Непочтено е всяването на страхове и заблуди измежду българите, че това, което в този момент коства един лев, ще коства едно евро, когато влезем в еврозоната! Нека да е ясно. Ако в този момент един самун коства един лев, тогава ще коства 50 евроцента. Време е да се спрат спекулациите по тематиката ", пишат от Съюз на демократичните сили.

Мотивът им страната да се включи в еврозоната е, че това е влиятелно и ще ни даде късмет да участваме във вземането на значимите решения за финансите и стопанската система на общността. В 19 страни членки на еврозоната 342 млн. души или над 75% от популацията на Европа употребява еврото като парична единица.

" Влизането на България в Банковия съюз и еврозоната подсигурява, че няма да има повече банкрути на банки /19 през 1996 - 1997 г, КТБ през 2014 г/. Освен това, българският бизнес ще има достъп до по-евтин паричен запас ", стимулират се от синята централа.

Според тях ще завоюват компаниите, които работят с сътрудници от Европейски Съюз и жителите, които ежемесечно изпращат пари на околните си в страната. Основавайки се на горепосочените изгоди за България от еврозоната, Съюз на демократичните сили не поддържа концепцията за референдум, а упорства за продължение на процеса по присъединението.

Припомняме, откакто на 4 февруари президентът Румен Радев смъкна политическото си доверие от кабинета " Борисов-3 ", породиха мнения, че по този начин той осуетява кандидатстването на страната ни в еврозоната.

В Брюксел през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи пред публицисти, че в страната ни има опозиция против влизане в еврозоната.

Малко по-късно президентът Румен Радев съобщи, че чака от държавното управление да води разяснителна акция не дали ще се покачат цените, в случай че влезем в механизма на еврозоната, а какво ще става години напред.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР