СДС изразява огорчението си от решението на американската фондацията Гети“

...
СДС изразява огорчението си от решението на американската фондацията Гети“
Коментари Харесай

СДС: Допускаме, че фондация Гети, е била подведена за значимостта на паметника на връх Хаджи Димитър

СДС показва огорчението си от решението на американската фондацията „ Гети “ да даде 185 000 $ за изследвания, механически обследвания и лабораторни разбори за положението на монумента – знак на комунизма, повдигнат на връх Хаджи Димитър.

На този връх-светиня за освободителната ни битка от турско иго, където костите си остави Хаджи Димитър, а подвигът му възпя Ботев, през днешния ден се издига монумент на един режим, който е противовес на всичко, за което се бориха нашите национални герои. Нещо повече, този режим натрапваше своя паметник като най-значимия знак на върха и съумя да насади в съзнанието на генерации българи остарялото име – Бузлуджа, с цел да бъде свързвано не с Хаджи Димитър, а с Димитър Благоев и социалистическото придвижване.

С решението на фондация „ Гети “ този развой ще продължи и ще помогне за героизирането на един режим, който силово постановяваше идеологията си и се разправяше грубо с тези, които отказваха да я одобряват. Идеология и политика, за които историята произнесе своята присъда и ги жигосах като антихуманни, а нашият парламент одобри през 2000 година Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен.

От Съюз на демократичните сили считаме, че даже и да бъде реставриран монументът, той няма да споделя обективната истина за тези най-черни страници от историята ни, а ще бъде употребен за реабилитиране на мракобесния комунистически режим. Ние, като партия на демократичните промени, не можем и няма да оставим истината да бъде подменяна, както в учебниците, по този начин и посредством паметниците ни.

Допускаме, че фондацията, учредена от Джон Пол Гети, е била подведена за културно-историческата значителност на паметника. Затова се обръщаме към тях с предложение да оказват помощ на някой различен от стотиците обекти в България от разнообразни столетия, които в действителност способстват за международното историческо завещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР