СДС е най-старата дясна демократична партия, положила основите на пазарната

...
СДС е най-старата дясна демократична партия, положила основите на пазарната
Коментари Харесай

СДС предлага спешни мерки за бизнеса и гражданите

Съюз на демократичните сили е най-старата дясна демократична партия, положила основите на пазарната стопанска система в България.

Ние, от Съюз на демократичните сили, постоянно сме отстоявали концепциите за свободното развиване на пазарните връзки, за ограничение намесата на страната, за уравновесен бюджет и невисок размер на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната.

Има обаче изключителни обстановки, каквато е пандемията от Covid 19, обхванала големи територии и сложила под карантина близо 2 милиарда души, и то в едни от най-развитите стопански системи.

България взе навременни строги ограничаващи ограничения за разпространението на вируса, които в случай че всички бъдем виновни да изпълняваме, ще смекчат удара върху българските жители. Тези ограничения имат цялостната поддръжката на Съюз на демократичните сили.

Не по този начин решителни и своевременни обаче, са дейностите за подкрепяне на дребните и междинни компании, които обезпечават към 90 % от всички работни места в България.

Очевидно е, че огромна част от тях (особено тези в туризма, ресторантьорството, развлекателния бизнес, превоза и други), ще останат без работа за по-дълъг интервал от време.

Очевидно е, че тези които към момента работят, като подизпълнители за автомобилната и за други промишлености, също ще свият или спрат производството си.

Очевидно е, че други, които създават съставни елементи или крайни произведения (без тези от хранителния отрасъл и произвеждащи ежедневни артикули за бита), ще понижат доста производството си или ще спрат, заради срив на търсенето.

Всички те имат потребност от незабавна помощ! Едни, с цел да могат да обслужват заемите си и да задържат най-малко част от личния състав си, а други – да продължат да работят, като запазят заетите и не ги изпратят на борсата. Вярваме, че е ясно, че при обезпечаване на помощ за тези компании, натискът върху Национален осигурителен институт ще бъде по-малък.

В тази връзка Съюз на демократичните сили предлага да се обсъдят час по-скоро следните ограничения:

Решението страната да поеме изплащането на 60 % от заплатите да влезе в действие колкото се може по-скоро, да се отнася да всички заети в частния бранш и да важи най-малко за три месеца.

Да се удължи срокът за заплащане на всички налози и такси с 6 месеца.

Да се освободят от осигурителни налози работодателите, работещите и самоосигуряващите се, за период от 6 месеца

Да се проведат договаряния с Българска народна банка и комерсиалните банки за обезпечаване на опция за цялостна пролонгация или съкращаване (по договореност сред банка и кредитополучател) на главницата на заемите, за сметка на удължение на погасителния период

Да се реализира договореност с комерсиалните банки за намаляванe на лихвените проценти, които за жителите и дребните и междинни фрими са високи

Относно едрия бизнес считаме, че в този момент е моментът да се открият процедури за създаване на нови детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, мостове, тунели, пътища и други инфраструктурни обекти, както и да се разширят и реновират ж.п прави, пристанища,гранични КПП-та, стоянки за тировете, индустриални зони и всичко, от което има потребност страната и обществото. Сега е моментът да се намерения и за прекосяване на въглищните ни централи към газ.

При ниската цена на кредитния запас едрият бизнес може самичък да си обезпечи финансиране за гореизброените обекти и действия, които страната би могла да изплаща идващите 2-3 години с нисколихвени заеми.

В актуалната изключителна обстановка казусът към този момент не е в бюджетния недостиг, в случай че той въпреки всичко остане в границите на рационалните параметри, нито в увеличението на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт.

Големият проблем е заплахата от срив на стопанската система. Ако се допусне банкрут на дребния, междинния, а и на огромния бизнес, мъчно ще се избегне икономическия копалс. Точно това не трябва да се случва!

Трябва да се борим за всяко дружество, за всяко работно место, за всеки работещ човек.

В тази връзка Съюз на демократичните сили поддържа изрично предлагането за основаване на Антикризисен стопански щаб.

И дано не забравяме – животът и здравето на българските жители са преди всичко, само че незабавно по-късно би трябвало да мислим за оцеляването на стопанската система ни.

Съюз на демократичните сили ще поддържа всички бързи стъпки в тази посока.

Нужна е реакция през днешния ден, на следващия ден ще бъде късно!/sds.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР