Сдружения на радиоразпространители, редактори и журналисти настояха днес пред Европейската

...
Сдружения на радиоразпространители, редактори и журналисти настояха днес пред Европейската
Коментари Харесай

Европейски журналисти скочиха на Фейсбук и Гугъл

Сдружения на радиоразпространители, редактори и публицисти настояха през днешния ден пред Европейската комисия за "по-твърди ограничения " във връзка с интернет платформи, като Google и Facebook, за битка против дезинформацията, съобщи Франс прес.

Европейската федерация на публицистите, Европейския съвет на редакторите и Асоциацията на европейските комерсиални малките екрани подписаха обща декларация. Тя бе оповестена, откакто в сряда Брюксел показа нови ограничения против дезинформацията, провокирана от пандемията от Ковид-19.

Подписалите документа показват "загриженост от повишаването на дезинформацията в интернет по време не пандемията, която е оказала "разрушително въздействие върху напъните на публичното опазване на здравето ". Те считат, че европейският "кодекс за положителни практики ", подписан през 2018 година от интернет платформите, "се е оказал непълен за справяне с източниците и движещите сили на популяризираната в интернет дезинформация. "Наложително е да разполагаме с ефикасни принадлежности, с цел да оценяваме по-добре и да се оправяме сполучливо с казуса ", написа в декларацията и се установи, че "Европа зависи доста от положителната воля на систематичните играчи ".

Сред желаните "по-строги ограничения " е "санкционен режим ", с цел да се подсигурява, че "подписалите кодекса за положителните практики ще бъдат насърчавани да работят ".

Тези ограничения "по-скоро ще подтикват, в сравнение с да санкционират медиите ", с други думи "ще подсигуряват журналистическата независимост, главните права и редакторската независимост ".

Подписалите упорстват също разговорът с интернет платформите да бъде по-структуриран и да се води освен от избран брой комисари, ангажирани директно с платформите.

Европейският съюз прикани предходната седмица фирмите колоси в интернет да създадат повече за битка против "огромната вълна от дезинформация ", провокирана от пандемията, като разгласяват месечни отчети за подхванатите дейности. Те би трябвало да съдържат данни за естеството на дезинформацията, размера на засегнатите мрежи, геополитическия й генезис и аудиторията, към която е ориентирана, изясни заместник-председателят на Европейска комисия, с сектор полезности и бистрота, Вера Йоурова.

Декларацията се базира на положителната воля на платформите, само че съгласно нея е в техен интерес да провокират доверие измежду потребителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР