Сдружението за модерна търговия изразява сериозното си притеснение от зачестилите

...
Сдружението за модерна търговия изразява сериозното си притеснение от зачестилите
Коментари Харесай

Търговските вериги призовават управляващите да не обвиняват тях за скъпите храни

Сдружението за съвременна търговия показва сериозното си терзание от зачестилите случаи на популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури, с която се хвърля леке върху търговците на дребно с храни в България. Настройването на необятната общност по отношение на цялостен един бранш от българската стопанска система не кореспондира с отговорно държание, ориентирано към въздържане на инфлационния напън.

Това се показва в позиция на организацията, в която членуват съвсем всички вериги за храни откакто през седмицата, че ще вземе ограничения против високите цени на храните и оповестиха, че идва от веригите.

Организацията добавя, че тези упреци идват и в миг на идни съдбоносни решения за страната като участието на България в еврозоната, " при които е изключително значимо партньорството сред бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на спомагателни разделения, основани на популистки тези ".

Веригите показват в позицията си, че търговците на дребно са измежду огромните и виновни работодатели и данъкоплатци в страната.

Внушението, направено в разнообразни медийни изяви, че бранш „ Търговия “ не основава добавена стойност в стопанската система, издава надълбоко недоумение на базови стопански процеси.

Сдружението прави оценка като отговорно държанието си по време на рестриктивните мерки за пандемията и след началото на войната, когато не са позволили риск с продоволствието на българското население като показват, че това е било допустимо, тъй като към проблемите се е подходило в експертен, съответен и градивен разговор. По данни на сдружението търговията на дребно в магазини, търгуващи най-вече с хранителни артикули, осъществя 3.5% от всички доходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 година В бранша са съсредоточени задгранични вложения на стойност 789 млн. евро или 2.8% от всички непознати капитали в страната до 2021 година Търговията на дребно с хранителни артикули дава работа на над 80 хиляди души с конкурентни заплати.
Без да цитират съответни данни за комерсиалните отстъпки и връзките с доставчиците веригите приканват да не се подценява комплекса от фактори за ценообразуването - от световен дефицит на първични материали през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, спрямо Централна и Западна Европа, до последствия в международен мащаб от военния спор.

Подобни въздействия се отразяват отрицателно на всички, свързани с нашия бранш сектори - производители, транспортни компании, поддържащи услуги. Напомняме, че редица икономисти предизвестиха, че всяко използване на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до в допълнение покачване на цените, показват в позицията си.

Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на жителите и на държавното управление да не се позволява растеж на цените.

Веригите молят да не се неглижират дългогодишни пропуски в ръководството на целия агросектор (вкл. систематизиране на субсидии), довели до незадоволително локално произвеждане, и по този начин лековато да се показва един комфортен провинен - комерсиалните вериги.

Призовават в случай че има съответни подозрения по повод активността на обособени бизнес оператори в страната, това бъде открито от контролните органи и да бъде оповестено. " Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение ", се показва в позицията.

За това прикани и изп. шеф на " Лидл България " Милена Драгийска през седмицата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР