Сдружението за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“ направи петиция

...
Сдружението за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“ направи петиция
Коментари Харесай

Сдружение настоява за паметник на император Константин Велики в София

Сдружението за антични реконструкции „ Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae “ направи петиция в интернет с искане за слагане на паметна плоча или монумент на император Константин Велики в София. Според тях това е изцяло разумно, тъй като римският император, от който стартира възхода на Византия, е съвсем наш нашенец, а и е наричал античната Сердика „ моят Рим “.

Флавий Валерий Аврелий Константин, прочут също като Константин I или Константин Велики, е римски император. Той той отстранява всички противници за властта и ръководи Римската империя до своята гибел през 337 година. Константин I Велики публично е приет за първия християнски римски император. Заслуга на Константин е налагането и спазването на Миланския едикт на толерантността през 313 година, с който се поставя завършек на институционализираното гонене на християните в империята.

Константин Велики е една от най-значимите персони в историята на Балканския полуостров и цяла Европа. Като римски император в 306-337 година, той реалокира столицата на тогавашния цивилизован свят в нашия район, а това демонстрира възходящото значение на Балканите в късната Античност. Константин е и държавникът, трансформирал християнството в публична вяра. Този негов акт поставя началото на нова културна ера, продължаваща и до през днешния ден. Заради това императорът е уважаван като светец от източноправославната Църква по целия свят.

Константин Велики е съвсем наш нашенец. Роден в Наисус (дн. Ниш, единствено на 220 километра от София), на млади години той обича да споделя: „ Сердика е моят Рим “. Известно време императорът даже замисля да реалокира центъра на ръководството точно тук. Едва шест години след гибелта на Константин се организира и Сердикийският църковен събор, призован от синовете на владетеля. Това още един път свидетелства за смисъла на града както за античния свят въобще, по този начин и за фамилията на великия император.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР