Сдружението РОД, което организира протести срещу потенциална заплаха, според членовете

...
Сдружението РОД, което организира протести срещу потенциална заплаха, според членовете
Коментари Харесай

Сдружение "РОД" обяви, че не се финансира от чужбина

Сдружението РОД, което провежда митинги против евентуална опасност, съгласно членовете му, да бъдат безпричинно отнемани деца от техните родители, разгласи, че не се финансира от чужбина. Това е написано в обществено писмо до обществения министър Деница Сачева с дата 23 декември, само че получено през днешния ден на публицистичната поща на " Дневник ".

В писмото написа, че е в отговор на публикувани изказвания на министъра от електронни медии за това, че има непозната интервенция при проведените митинги.

Според участници преди основаването на РОД финансирането ставало с доброволни дарения. Бивши админи отхвърлят да са получавали пари от другаде. Те разясняват, че огромният митинг в средата на септември в София и съпътстващата го интернационална конференция с присъединяване на значително посетител лектори от чужбина в границите на два дни са коствали към 100 хиляди лева Те били събрани от членове на " Facebook " групата.
Сега сдружението е пуснало покана до всички съидейници да станат асоциирани членове на организацията, всеки да внесе по сметка на сдружението 10 лв. встъпителна вноска и 10 лв. годишен членски импорт.

В писмото не се цитират точните думи на министъра, а изявления по тях в медии, на които се базира и писмото до министъра, макар наличието на представител на организацията в полемика с хазаин министъра Деница Сачева.

В петък ведомството, ръководено от Сачева, провежда полемика за Закона за обществените услуги, в която участваха представители на разнообразни организации - и подкрепящи, и съперници на закона. Сред тях бе и юрист Владимир Шейтанов от името на РОД. (Повече от полемиката вижте тук.) Докато другите страни изказваха позициите си, в Народното събрание депутатите съвсем единомислещо взеха решение да бъде отсрочен с шест месеца новият Закон за обществените услуги, който трябваше да влезе в действие от 1 януари 2020 година

" Недопустимо е да се насочат закани против законно протестиращи жители под претекст, че имали " квазиполитически " или " квазирелигиозни схващания ". Заплахата за свободата и демокрацията са повече от явни ", написа още в писмото.

В него на министъра се предлага да се въздържа от " обществени изказвания, които могат да се възприемат като опит за " респектиране " на едни европейски жители, каквито са жителите на Република България, с цел да не упражняват свои съществени цивилен и политически права ".

Писмото е подписано от името на управителния съвет на РОД. На уеб страницата на организацията не е явен състава на този съвет, само че инспекция на " Дневник " сподели, че юристите, подготвили учредяването на " РОД ", оглавяват сдружението – в управителния съвет влизат адв. Владимир Шейтанов (известен като бранител на българските медици от либийския развой, сега член на стратегическия съвет при президента Румен Радев), а дружно с него юрист Петър Николов (водещ каузи в отбрана на родители против обществените служби) и адв. Илияна Мавродиева. Повече за историята на РОД четете тук.

През ноември сдружението има и нов канал за връзка, замяна на отзиви, позиции, видеа в известния като съветския " Facebook " уебсайт " ВКонтакте ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР