Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията

...
Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията
Коментари Харесай

Бизнесът отвръща на удара: Ресторантьори ще блокират ключови кръстовища в три града

Сдружението на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията провеждат митинг в София, Варна и Пловдив под наслов " Бизнесът отвръща на удара ". Те се заканват, че се блокират основни кръстовища. Заявката е Орлов мост в столицата да бъде блокиран за два часа следобед, като уредниците молят за схващане.

Това се случва, макар че през вчерашния ден от Здравното министерство отхвърлиха, че ще бъдат наложени нови ограничавания в София, каквото в началото анонсира шефът на столичната РЗИ.

Днес здравният министър Стойко Кацаров разяснява пред Нова телевизия: " Никой не е мислел да постанова ограничения. Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в проекта ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната . Има разлика в тези цифри. Законът обаче му дава опция, след координиране с основния държавен здравен контрольор, да наложи ограничения, без значение от това дали аз ги утвърждавам, или не ".

Недоволството на притежателите и работещите в заведенията е във връзка предстоящото ново затваряне поради противоепидемичните ограничения, даже то да не стане незабавно, тъй като сигурно инфектираните ще се усилват. Организаторите дефинират рестриктивните мерки като " дискриминационни ", съобщи БНР.

Двете организации упорстват за нов проект за справяне с рецесията, в който не се загатва за затваряне или ограничаване в работно време на обектите. А в случай че има понижен потенциал, страната да доплаща за неизползваемите места.

Организаторите на митинга упорстват и за оставките на Стойчо Кацаров, на Данчо Пенчев, на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и всеки, които е взел участие в основаването на проекта за деяние за битка с Covid-19.

В отворено писмо от двете организации декларират, че няма да одобряват нова заповед, ограничаваща действието на заведения и други обекти.

Единственото, което желаеме е да работим и да осигуряваме прехраната на нашите фамилии, показват от двете организации.

Протестите против затваряне на бизнеси стартират в 16 ч. с блокиране на основни кръстовища в огромните градове София, Пловдив и Варна . Това сподели ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред bTV.

„ Този филм сме го гледали за положителното и неприятното ченге година и половина, в този момент сме почти в същата обстановка. Дори да е отсрочено, чакаме до дни да се случи затварянето на бизнеси, в случай че се следва проекта на Министерство на здравеопазването ", сподели той.

Алибегов добави, че проектът за справяне с рецесията не предлага никаква имунизационна тактика, а е проект за затваряне на бизнеси.

" Там е написано, че в случай че влезем в хипотезата на оранжева или алена зона, автоматизирано се включват социално-икономическите ограничения. Това е неистина, нищо не е контрактувано с нас , тъй че хората ще останат без пукнат лев при стягане на ограниченията ", сподели още той.

И напомни, че оставка на Кацаров се желае откогато е разгласен проектът.

Според Алибегов ограниченията, които затварят заведения и постановат вечерен час, няма да оказват помощ в битката с вируса, а единствено ще отсрочат неизбежното. По думите му би трябвало имунизационна акция .

" Ние в най-големия пик не протестирахме, а затворихме, само че трябват компенсации, добави Алибегов и разяснява, че българинът не се опасява от вируса към този момент по този начин, както преди.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР