Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България

...
Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България
Коментари Харесай

Производителите на олио искат забраната за внос от Украйна да падне

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България застава зад концепцията на народните представители за отпадане на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна.

Най-накрая здравият разсъдък надви и България се върна към националноотговорна икономическа политика, сподели ръководителят на браншовата организация Яни Янев.

Заводите, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен потенциал над 4 млн. тона. България създава половината от суровината и по тази причина компаниите разчитат на импорт, в това число от Украйна. Заводите за олио и шрот ще би трябвало да затворят или да понижат производството си, в случай че вносът на слънчоглед продължи да бъде неразрешен, сподели още Яни Янев.

Браншът е на мнение, че съществуващата възбрана за импорт на украински слънчоглед не докара, както се очакваше, до цени на зърна и маслодайни култури над интернационалните за локалните производители, и продължаването ѝ с тази цел единствено ще продължи да вреди и на двата сектора поради на продължаващия тренд на спад на цените на маслодайните култури в международен мащаб.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР