Сдружението на общините обяви, че подкрепя вдигането на данъка за

...
Сдружението на общините обяви, че подкрепя вдигането на данъка за
Коментари Харесай

Кметове искат по- високите данъци на старите коли

Сдружението на общините разгласи, че поддържа повдигането на налога за старите коли, което Народното събрание одобри, а президентът Румен Радев през днешния ден удари с несъгласие.

Ветото заварило кметовете на общините, които се събраха през днешния ден в НДК, до момента в който пътували към София, и те желаеха незабавна среща с президента, с цел да му показват претекстовете си.

„ Искаме среща с президента Румен Радев, с цел да му разбираем за какво се е стигнало до измененията в налога на колите ”, съобщи ръководителят на УС на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Той счита, че сега се манипулира с това, защото това е една от ограниченията на Европейски Съюз за чистотата на въздуха.

„ Не се подвига толкоз фрапантно данъкът на колите, а с от 5 до 10 лева на година ", изясни Панов.

Според закона какъв ще бъде данъкът за старите коли се дефинира на локално равнище, т.е. всеки Общински съвет би трябвало да взема такова решение до 31 януари.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов (СДС) също прикани да се одобри данъкът.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък изясни, че предлагането за повдигане на този налог било на общините, а не на държавното управление, защото в страната се карат коли, които не дават отговор на никакви правила.

" Не бива на гребена на популизма да се връщаме обратно. Справедливо ли е в случай че има двама души и единият не замърсява толкоз атмосферата, а до него има различен жител със остарял автомобил, който замърсява повече, вторият да заплаща по-малко налози, а да замърсява повече? Къде е логиката? ", попита той.

Кметът на Димитровград Иво Димов пък напомни, че градоначалниците би трябвало да заплащат санкция, в случай че не се съблюдават ограниченията за чистотата на въздуха.

В умозаключение всички кметове желаеха незабавна среща с президента, с цел да му обяснят в цифри и числа за какво е небходимо данъкът на старите коли да бъде нараснал.

Източник: Флагман
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР