Сдружението на младия албанец има хиляди последователи, помагащи на хора

...
Сдружението на младия албанец има хиляди последователи, помагащи на хора
Коментари Харесай

Лео Кадели: Приятели, помагайте

Сдружението на младия албанец има хиляди почитатели, помагащи на хора в потребност по най-прозрачен метод. Вестник “Труд ” става неговият първи формален медиен сътрудник


Вестник “Труд ” стартира взаимна графа със съдружие “Приятели, помагайте ”. Всяка седмица ще представяме вик за помощ, получен от някой от хилядите му почитатели. В продължения на всички разказани истории ще демонстрираме какво е свършено по случаите с помощта на доброволци и донори.
В началото на самодейността описваме за основателя на това самобитно придвижване Лео Кадели и някои от идеите, за които се е борил до момента.

Албанецът Лео Кадели, прочут от сериала “София – Ден и Нощ ” по Нова телевизия, е доста по-известен с друго. Той е основател на сдружението “Приятели, помагайте ”, чиято група във фейсбук все още има над 10 000 членове. Целта е да се оказва помощ на хора в потребност – кой с каквото може, като уредниците търсят главно доброволчески труд и движимости.

Той е роден в Албания през 1981 година, живял е в Гърция към 15 години, след което за малко и в Италия. От 11 години живее в Карлово, където отглежда 11-годишния си наследник. Откакто е в България, се занимава с бизнес в областта на туризма и търговията с коли. Решава да стартира да оказва помощ на хора в потребност преди 2-3 години, а причина за това евентуално е фактът, че самият той е израснал в оскъдно 9-членно семейство със 7 деца.

Лео се стреми всичко, с което се занимава сдружението “Приятели, помагайте ”, да бъде изцяло транспарантно. След като се срещнат на място с всеки случай, той и съидейниците му сформират описи с неща от първа нужда и ги споделят във фейсбук. След това целият път на всяка получена помощ – от нейния адресант, до получателите и това защо и по какъв начин е оползотворена, може да се види във видеоклипове в обществената мрежа. Всичко това се случва безусловно за часове.

Първият човек, на който Лео оказва помощ, е баба Недка от Кюстендил. 82-годишната жена живее с единия си наследник, другият умрял. Пенсията й е към 250 лв., с които се грижи и за 9 кучета, 7 котки и 7 кози. Лео, дружно с още двама доброволци, я посещават преди Великден през 2016 година По случай празника те й подаряват храна, както за нея, по този начин и за домашните й любимци, както и чаршафи, завивки, възглавници, кърпи.
 Лео с чичо Митко от Хасково, който закъсал, откакто не му достигнали 2 години стаж за пенсиониране. Дарители и доброволци от страната и чужбина му помогнали да си стъпи на краката. Лео с чичо Митко от Хасково, който закъсал, откакто не му достигнали 2 години стаж за пенсиониране. Дарители и доброволци от страната и чужбина му помогнали да си стъпи на краката.
Следващият случай е на чичо Митко от Хасково, който цялостен живот се занимавал с тежък физически труд – стругар, шлосер и боклукчия. Допреди 2 години и половина, когато остава без работа и без пари. Подал документи за пенсиониране, само че не му достигали две години стаж. Чрез фейсбук групата на сдружението се събрали десетки жеалещи да оказват помощ, а от цяла България и от чужбина дарили облекла, храна, дърва за огрев.
 Лео по време на ремонта на изгорялата къща на 11-членно семейство в Кнежа, която е възобновена от доброволци за 48 часа. Лео по време на ремонта на изгорялата къща на 11-членно семейство в Кнежа, която е възобновена от доброволци за 48 часа.
Като едно от най-големите си достижения Лео дефинира избавителната задача в Кнежа, където в границите на 48 часа дружно с доброволци съумяват да възстановят изгорялата къща на 11-членно семейство с 5 дребни деца. Те остават на улицата след пожар, евентуално провокиран от искри поради нередовен комин. По знамение фамилията се избавило, само че се наложило да спи в кухнята на родственици. Жителка на Кнежа разгласила вик за помощ в групата “Приятели, помагайте ”. По сигнала на посочения адрес почнали да идват пакети с облекла, обувки, храна, медикаменти, пари. “Прокарахме вода. Тази къща вътре нямаше вода. В XXI век да живееш с 5 деца, 11-членно семейство и да нямате вода вътре… ”, споделя Лео. Фамилията получила също мебели и техника, дарени от хора от цялата страна.

От началото на 2018 година “Приятели, помагайте ” са се заели с идея в помощ на зрелостници, които нямат нужните средства да прекарат бала, както техните съученици. За благотворителната самодейност има строга организация – всичко се събира от отговорници по региони. Търсят се дарения от облекла, чанти, обувки, аксесоари, както и доброволци за обезпечаване на маникюр, автомобил, прическа, грим, правене на снимки. Ще има за всички нуждаещи се, сигурни са от “Приятели, помагайте ”, отчитайки какъв брой бързо се развива самодейността.

Навръх Нова година Лео Кадели и група доброволци бяха първите, пристигнали да оказват помощ в приюта на отец Иван в Нови Хан, който пострада при пожар. Сдружението е поело ангажимент да обезпечи цялото належащо обзавеждане при възобновяване на изгорелите пространства.

Мащаб


Сдружението има 100 координатори в България и 8 пункта в Европа


“Приятели, помагайте ” получава десетки сигнали дневно, които се ревизират на място от някой от над 100-те координатори по региони в страната. След като се откри сигурно, че индивидът в действителност има потребност от помощ, се подема акция.

Сдружението към този момент се развива и в Европа – има пет пункта в Англия, два в Германия и един в Испания, в които се събират дарения за сираци, деца с увреждания и възрастни хора в потребност у нас.

За контакти със сдружението:

Facebook страница “Приятели, ПОМАГАЙТЕ ”

тел. +359 878 366 068

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР