Сдружението Фенове ЗА българския волейбол заведе ново дело срещу Българската

...
Сдружението Фенове ЗА българския волейбол заведе ново дело срещу Българската
Коментари Харесай

"Негодниците" започнаха дело срещу волейболната федерация заради "децата заложници"

Сдружението " Фенове ЗА българския волейбол " заведе ново дело против Българската федерация по волейбол (БФВ). Запалянковците, познати като " Негодниците ", оповестиха, че насочват вниманието си към текстове в устав на федерацията, свързани прехвърлянията на малолетните и малолетните спортисти.

" След множеството извоювани каузи против БФВ, през миналата седмица стартира една от най-смислените правосъдни борби на BgVolleyFans. Пет фамилии се обърнаха към нас с молба да помогнем на децата им ", се споделя в информацията.

Сдружението дефинира за " безумна " наредбата, съгласно която при липса на съглашение с дадения клуб родители би трябвало да заплащат сред 4000 и 24 000 лв., в случай че детето им желае да смени клуба, в който тренира. " Една отлична скица за рекет, залагаща на готовността на всеки родител да направи всичко в името на детето си. Схема, публично разрешена и одобрена от Българска федерация по волейбол. "

" В започнатото правосъдно дело настояваме съдът да анулира текстовете от признатия устав на БФВ, защото опонират на Конституцията и на настоящите закони в страната. Правилата, регламентиращи изискванията за промяна на спортния клуб от малолетни и малолетни, са признати при тотално неуважение на съществени човешки права и лишават децата от всякаква опция свободно да избират своята орис ", настояват от сдружението.

Според тях правилникът е признат в нарушаване на Закона за физическото образование и спорта, а министърът на спорта " по никакъв метод през годините не се е поинтересувал от ориста на децата и не е положил никакви старания, с цел да обезпечи естествени условия за тяхното развиване ".

" В резултат на тези правила децата се трансформират в заложници на своите клубове, не могат да бъдат картотекирани години наред и са лишени от опцията да се състезават и да практикуват обичания си спорт, а родителите стават безмълвни очевидци на убийството на детските фантазии ", споделят от организацията.

В годините тематиката постоянно е била повдигана поради проблеми със прекъсване на спортните права на млади волейболисти след преустановяване на връзките им с клубове. Самите клубове обаче желаят правата им да са предпазени, с цел да се ограничи опцията години наред те да влагат в развиването на даден играч, който по-късно елементарно да премине в различен тим.

Какво гласи правилникът (описан в уеб страницата на " Негодниците " )
" Ако едно дете желае да смени клуба си, би трябвало да показа в БФВ документ, удостоверяващ липса на каквито и да е отговорности към последния клуб, към който състезателят е бил картотекиран. В случай че не се реализира съглашение и не се показа подобен документ, следва да се заплатят " компенсации " по цена, призната от БФВ, както следва:
За състезатели сред 13 и 14 години – 4 000 лева
За състезатели сред 14 и 16 години – 6 000 лева
За състезатели сред 16 и 18 години – 12 000 лева
За състезатели, навършили 18 години, които не желаят да сключат първия си професионален контракт със " личния " клуб – 12 000 лева
За състезатели, взели участие с националния тим в европейски, балкански или международни шампионати, цената на плануваните компенсации е в двоен размер. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР